Ostani doma
Novosti / Hrvatska

3 DO 12

Odbrojavanje se nastavlja: Dubrovački ugostitelji danas zatvaraju lokale, a sutra nude besplatnu kavu

Odbrojavanje se nastavlja: Dubrovački ugostitelji danas zatvaraju lokale, a sutra nude besplatnu kavu
Grgo Jelavic/Pixsell

Ugostitelji su Vladi uputili niz zahtjeva kako bi, kažu, mogli sačuvati radna mjesta

Sezona, ako se tako uopće mogla i nazvati u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo u Dubrovniku, podbacila je ispod granice održivosti, upozoravaju ugostitelji pa će oni na jugu Hrvatske danas zatvoriti lokale na 60 minuta u akciji ''3 do 12", a sutra pozivaju na besplatnu kavu.

Vezana vijest

Konobarica/Ugostitelji

Slijedom akcija ''5 do 12" u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre te ''4 do 12" u organizaciji Udruge ugostitelja Split i iz cijele Dalmacije, akcijom ''s do 12'' danas se kolegama pridružuje Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s ugostiteljima iz okolice.

Vezana vijest

4 do 12 ugostitelji Dalmacije

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 
Od Vlade, ističu, traže mjere za spas gospodarstva Dubrovnika, ali i cijele Hrvatske:

  • obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021.
  • trajna sniženu stopu od 10 posto na svu hranu prema Strategiji razvoja Hravtskog turizma iz 2013. (po Zakonu o hrani – jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino) 
  • pristup kreditnim linijama za likvidnost (HAMAG)
  • pristup kreditnim linijama za investicije (HBOR)
  • državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka po uzoru na ostale zemlje Europe

'Ne tražimo od Vlade da nam poklanja novac, nego manje poreze'

''Tvrtke koje su godinama dobro radile, zapošljavale ljude, plaćale velike poreze i najmove te svojim poslovanjem uljepšavale i olakšavale život domaćima i turistima su zbog ove zdravstveno ekonomske nedaće dovedene na rub bankrota. Brojne tvrtke poput putničkih agencija, agencija za organizacije "evenata", agencija za smještaj, prijevoznika, brodara, praonica, trgovaca, malih iznajmljivača i ugostitelja, bez ozbiljnih proaktivnih mjera neće dočekati početak sljedeće sezone'', upozoravaju iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Ne spore da su Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta zaista pomogle njihovim zaposlenicima, ali sad je, ističu, pomoć potrebna i poslodavcima da bi ta radna mjesta mogla ostati sigurna do iduće sezone: ''Ukoliko ne bude nas, neće biti ni radnih mjesta.
Radeći anketu na bazi od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovili smo kako gotovo 60 posto bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto se suočava sa činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje.''
 
''Mi od Vlade ne tražimo da nam se poklanja novac niti da nam se daje bilo što na štetu drugih poreznih obveznika. Mi samo želimo da nam se u idućim godinama uzme manje na ime poreza i da nam se omoguće kreditne linije koje bi mi naravno vratili kroz poslovanje u idućim, nadamo se boljim godinama. Naveliko najavljivane kreditne linije preko Hamag Bicra i HBOR-a su ostale prazno slovo na papiru, a komercijalne banke ne odobravaju ugroženim tvrtkama i obrtima kredite u svojim aranžmanima'', upozorili su također ugostitelji.
 
Stoga su nastavno na prijašnje akcije kolega odlučili dana od 11.57 do 12.57 obustaviti posluživanje svojih gostiju kako bi skrenuli  pažnju na ozbiljnost situacije, a sljedeći dan 1. listopada na Svjetski dan kave, lokali koji sudjeluju u akciji u istom vremenskom periodu od 11.57 do 12.57 besplatno će posluživati kavu svojim gostima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!