Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Tri vala naplate

Loše vijesti: Bliži se 'Dan D' za ovrhe i uskoro biste to mogli osjetiti na vlastitom džepu

Loše vijesti: Bliži se 'Dan D' za ovrhe i uskoro biste to mogli osjetiti na vlastitom džepu
Borna Filic/PIXSELL

S prisilnom naplatom duga trebalo bi ići u tri vala, u razmacima od po dva mjeseca

Oko 319.000 ovrha teških 16 milijardi kuna koje su na čekanju zbog Vladina šestomjesečnog moratorija na naplatu dolazi nakon 18. listopada, kada istječe Vladina mjera kojom se u uvjetima pandemije koronavirusa nastojalo pomoći građanima.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave se dogovaraju zadnje pojedinosti o ponovnom aktiviranju ovrha na temelju vjerodostojne isprave. Cilj je spriječiti tsunami, odnosno da se sve ovrhe koje su stale 18. travnja odjednom pošalju na naplatu, piše Jutarnji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S prisilnom naplatom duga trebalo bi ići u tri vala, u razmacima od po dva mjeseca kako su ovrhe pristizale.

Vezana vijest

Fina

U prvome bi do 19. prosinca na naplatu išle one koje su stigle do 19. lipnja, u drugome do 19. veljače one koje su stigle do 19. kolovoza, i nakon toga sve ostale.

Ovrhe koje će biti pokrenute nakon 19. listopada provodit će se na uobičajeni način. Novost je i da Vlada neće donositi uredbu kojom bi se definirala dinamika ponovnog pokretanja ovrha, nego će umjesto toga Javnobilježničkoj komori biti dostavljene upute koje će imati formu preporuke. Komora te preporuke treba proslijediti svim javnobilježničkim uredima u zemlji i nadgledati provedbu.

Najvažnije izmjene zakona su: hitne izmjene i dopune Ovršnog zakona, uvodi se mogućnost prigovora, više primanja izuzetih od ovrhe i teže će se ovršiti nekretnine, piše Jutarnji list.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!