Ostani doma
Novosti / Hrvatska

otkrila tajne svog posla

Upoznajte jedinu istarsku lovkinju na oluje, koja živi za olujne oblake, munje i pijavice

Kao prava lovkinja na oluje sama izrađuje vremenske prognoze i često cijele noći provodi s prstom na okidaču kako bi uhvatila čarobni trenutak.

Noćas stiže još jedna promjena vremena. I dok jedni strepe od pijavica, munja i gromova, drugi žive za trenutak kada će im se približiti žive. 
Jedna od njih je jedina istarska lovkinja na oluje Maja Kraljik. Tajne svog zanata i planove za budućnost povjerila je Ivanu Dobranu.

Maja živi za olujne oblake, munje i pijavice. Kao prava lovkinja na oluje sama izrađuje vremenske prognoze i često cijele noći provodi s prstom na okidaču kako bi uhvatila čarobni trenutak. Ovih je dana tako snimila pijavicu s porečke obale.

"Treba se čekati cijelu noć i pratiti i naravno ne bude se na jednom mjestu nego se pozicije mijenjaju kako se oluja miče a kada se desi kao što se meni desilo prije dvije večeri ili kad stvarno se desi neki vrhunski ulov onda se cijela noć i neispavanost isplati, kaže Maja.

Strpljenje joj se isplatilo i na početku karijere kada je snimila fotografiju koju je objavio National Geographic.

"I ustvari sam fotografirala svoju prvu oluju, ozbiljniju oluju, shelf cloud gdje mi je pozirala sasvim slučajno jedna žena koja se nije makla iz kadra ni ispod oblaka do zadnjeg trenutka. I ja sam iskoristila priliku i na kraju sam ženi rekla kad je već bilo dosta opasno da se treba pokupit i otići", kazala je Maja.

Najveća joj je želja otići u Ameriku, poznatu meku svjetskih stormchasera koji ganjaju smrtonosna tornada. Idealno vrijeme za ovakvo putovanje je svibanj, a tri tjedna boravka u SAD-u uz avio kartu i sve što vam je potrebno da ulovite savršenu oluju stoji otprilike 5000 eura.
 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!