Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Herman Vukušić

Psihijatar za RTL Direkt: 'Komentari podrške i opravdanja su opasni jer to vodi do repeticije sličnih djela'

Za Vukušića su reakcije na društvenim mrežama užasavajuće, ali i opasne

Psihijatar Herman Vukušić gostovao je u RTL Direktu i komenitrao je današnji tragičan napad na policajca na Markovom trgu. Fokus razgovora bila je zabrinjavajuća reakcija javnosti na društvenim mrežama, odnosno mnoštvu komentara koji su veličali čin 22-godišnjaka koji je nakon napada počinio samoubojstvo.

Vukušić je na početku razgovora poželio brz oporavak ranjenom policajcu, ali i svim žrtvama koje su svjedočile događaju i sada ga nose kao traumu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kada govorimo o ovom slučaju, počinitelj je dijete hrvatskog branitelja i ako se ne varam stric mu je stradao kao jedan od HOS-ovih heroja u Vukovaru. Dakle, radi se o mladoj osobi koja je odrastala vezana uz rat i ratne traume, i nadovezao bi se na kolegu Urlića, možemo govoriti o transgeneracijsokm učinku traume. To je nešto s čim smo se dugo bavili i smatram da polako i na ovaj način uzima svoj danak", rekao je Vukušić.

Vezana vijest

Na Markovom trgu ispred Banskih dvora upucan policajac!  (thumbnail)

Zanimljiva je činjenica objavljivanja statusa netom prije samoubojstva. Postavlja se pitanje postoji li u tom činu isključivo osobni ili ipak i širi društveni kontekst?

"Svakako da ima širi kontekst i teško je špekulirati što je konkretno počinitelja, Danijela navelo na taj čin. Nemojmo smetnuti da živimo u čudnim vremenima, pogotovo građani grada Zagreba koji su uz pošast pandemije proživjeli i potres. Kolege i ja upozoravamo zadnjih nekoliko mjeseci da je opći prag tolerancije puno niži, dok je prag psiho-socijalnih frustracija puno viši. Nažalost to stvara klimu u kojoj ovakvih slučajevima ima, iako rijeđe engo drugdje", izjavio je Vukušić.

Vezana vijest

Hitna pomoć

Za psihijatra su reakcije na društvenim mrežama užasavajuće.

"Meni su takve poruke zastrašujuće kao i sam čin. Moglo je stradati puno nevinih ljudi. Reakcije na društvenim mrežama, bez obzira na empatiziranje s počiniteljem iz ovih ili onih razloga, to se nikako ne smije opravdati. Meni je drago, i zahvalan sam odgovornima, da je veoma brzo zatvoren njegov profil na Facebooku, što inače nije slučaj.

Vezana vijest

Bartulica

Mislim da je u slučaju Zavladava profil živio još dan ili dva i bio svojevrsni oltar tom činu i njemu kao mučeniku. Komentari su zastrašujući psihološki, emotivno, moralno, ali su i opasni jer takva klima vodi do repeticije sličnih djela", poručio je Vukušić za Direkt.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!