Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ovo nije dobro

U Hrvatskoj je prikupljeno na tisuće komada ilegalnog oružja, potvrdio je MUP za RTL.hr. Odgovor na pitanje koliko ga ima još uznemiruje!

U Hrvatskoj je prikupljeno na tisuće komada ilegalnog oružja, potvrdio je MUP za RTL.hr. Odgovor na pitanje koliko ga ima još uznemiruje!
Anđelko Suhodolčan/24sata, Tomislav Miletić/PIXSELL, Facebook

'Količina dostupnog ilegalnog vatrenog oružja posljedica je ratnih zbivanja', kažu iz MUP-a

U kućama obitelji 22-godišnjeg napadača na policajca ispred zgrade Vlade, Danijela Bezuka, policija je pronašla dvije puške i čak 1169 komada raznog streljiva, a zbog toga je priveden otac napadača. 

Podsjećamo, Bezuk je jučer nešto iza osam sati ujutro došao u Zagreb na Markov trg te iz puške, prema svemu sudeći kalašnjikova, ispalio oko 30 hitaca prema zgradi Vlade, prilikom čega je ranio policajca koji je radio na osiguranju, a potom i na zgradu Sabora. Nakon toga se dao u bijeg i nedaleko od Markovog trga, na Jabukovcu, presudio sam sebi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema izvještaju policije, pušku je u bijegu odbacio, a imao je još jedno oružje kod sebe.

Markov trg nakon mučnog jutra

 

Ovaj je napad još jednom u središte pozornosti javnosti stavio i činjenice oko posjedovanja ilegalnog oružja. Hrvatska, zemlja koja je prije 25 godina vojnom akcijom završila ratna zbivanja na svom području, od tog trenutka se bori s velikim brojem ilegalnog oružja i streljiva u rukama građana.

Vezana vijest

Danijel Bezuk

Nacionalna kampanja

Baš zbog toga, 2007. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je nacionalnu kampanju naziva "Manje oružja, manje tragedija". Preventivna je to kampanja, ističu u MUP-u, u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja. U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te podizanja opće sigurnosti, policija surađuje s predstavnicima civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnateljima obrazovnih ustanova i predstavnicima Crkve kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava te improviziranih sredstava kućne izradbe.

Treba li postrožiti kazne za ilegalno posjedovanje oružja?

Rezultati
Da: 73 odgovora
Ne: 45 odgovora
  • Da:

    62% (73)

  • Ne:

    38% (45)

Vrati se na glasanje

Do 2014. godine kampanja se provodila u suradnji s Programom ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a nakon završetka njihovog mandata u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova nastavilo je provoditi kampanju samostalno u suradnji s drugim zainteresiranim partnerima (Vijeća za prevenciju, jedinice područne i lokalne samouprave, HCR, Crveni križ…).

Vezana vijest

Markov trg nakon mučnog jutra

 Aktivnosti u provedbi kampanje uključuju: interaktivne radionice i edukacije namijenjene rizičnim skupinama, odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem (npr. djeca), info punktovi u gradovima i općima, posebice u dijelovima Republike Hrvatske koji su bilo zahvaćeni ratnim djelovanjima, provođenje medijske kampanje, ustupanje edukativnih i preventivnih materijala građanima i dr. U MUP-u se hvale i da je kampanja proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda.

Koliko ilegalnog oružja je prikupljeno?

A koji su rezultati ove, sada već višegodišnje kampanje? Iz MUP-a su za RTL.hr iznijeli pomalo uznemirujuće brojke. Naime, od 1. rujna 2007. godine pa do 30. rujna ove godine, prikupljeno je 5.227 komada automatskog ilegalnog oružja i čak 329.240 komada rasprskavajućeg ilegalnog oružja. Ono što je važno za dodati je da je u 13 godina kampanje prikupljeno i 9.025 komada oružja dozvoljene kategorije "B". 

Nakon jučerašnjeg pokušaja ubojstva policajca: Ograničen pristup Markovom trgu

U istom vremenskom razmaku, prikupljeno je čak 5.501.464 komada streljiva i 5.382 kilograma eksploziva. 

Ne zna se koliko je ilegalnog oružja u Hrvatskoj

Na naš upit imaju li podatke ili barem okvirne brojke koliko još ilegalnog oružja u Hrvatskoj ima, iz MUP-a za RTL.hr odgovaraju:

Vezana vijest

Nakon jučerašnjeg pokušaja ubojstva policajca: Ograničen pristup Markovom trgu

"Količina dostupnog ilegalnog vatrenog oružja posljedica je ratnih zbivanja te tu količinu nije moguće procijeniti", kazali su za RTL.hr.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!