Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Trut za RTL: 'Na provođenje mjera od sutra će paziti korona redari, a nenošenje maske bit će kažnjavano'

Gost RTL Danas bio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut

Prvi je dan strožih jesenskih mjera u borbi protiv korone, a što se tiče obaveznog nošenja maski najstrože mjere su u Zagrebu. Naime, dok su drugdje tek preporuka na otvorenom, u metropoli su obveza tamo gdje nije moguće osigurati razmak.

Vezana vijest

Domovinski pokret

Na distanci od obitelji opet su umirovljenici jer domove se zatvara na dva tjedna. S novim mjerama traži se odgovornije ponašanje građanki i građana. No što ako ne bude sluha - stižu li nam korona redari?

''Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a'', objasnio je za RTL Danas pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Leonom Šiljeg.

''Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači - svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara'', kazao je Trut.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče sadašnje situacije na terenu s obzirom na to da je prvi dan provođenja novih strožih mjera, istaknuo je da je ''uredna'': ''I to prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima''.

''Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja'', kazao je Trut, a objasnio je da ''kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite''. Istaknuo je da ''postoji kazna za nenošenje maski jer je to jedna od odluka da se maske moraju nositi, to je odredba, to je odluka i nadzire se provođenje odluke o nošenju maske''.

''Za svaki objekt je zadužen vlasnik objekta ili onaj koji je odgovoran u tom objektu, on mora organizirati provođenje svih zaštitnih epidemioloških mjera u svom objektu, on mora osigurati ili da osoblje i gosti nose masku, ili ako ne nose zamoliti da izađu iz objekta, a ako to ne učine - kaznu će snositi vlasnik objekta ili onaj koji je za objekt odgovoran. Kazne postoje i one su propisane zakonom'', istaknuo je.

Što se tiče kažnjavanja fizičkih osoba, Trut je kazao da ''sada u ovome trenutku o tome nije raspravljano'': ''Prvenstveno, sve ovo nije radi kažnjavanja, sve ovo radimo radi i edukacije i podizanja odogovornosti svih nas da se ponašamo onako kako se trebamo ponašati sukladno epidemiološkim preporukama i da zaštitimo jedni druge. Kazne nisu cilj i niti u jednom trenutku nam nisu bile cilj, nego potaknuti građanstvo da se ponaša sukladno epidemiološkim preporukama''.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!