Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ne baš dobre vijesti

Poznata virologija koja je pobijedila velike boginje tvrdi da se korone nikad nećemo riješiti

Poznata virologija koja je pobijedila velike boginje tvrdi da se korone nikad nećemo riješiti
RTL

Još samo trebamo dobiti alimentarni put, hranom, onda bi na djelu imali sve moguće načine širenja korone,

Dr. Ana Gligić, čuvena beogradska virologinjom, koja je svjetsku slavu stekla zahvaljujući uspješnom suzbijanju epidemije velikih boginja 70-tih godina prošlog stoljeća u bivšoj Jugoslaviji za Slobodnu Dalmaciju prokomentirala je trenutačno stanje s koronavirusom, istaknuvši da se ne radi o nekom novom, već istom valu.

"Mislim da se pokazalo točnim ono što sam po izbijanju epidemije onako bojažljivo rekla, a to je da se korone nikada nećemo riješiti, ali ćemo ju svesti na neku mjeru. Ipak, ni u snu nisam očekivala da ona napravi ovako jedno čudo", kazala je Gligić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako ističe najveća karakteristika ovog virusa jest što se pokazao toliko otpornim u vanjskoj sredini. Također za njegov način širenja ispostavilo se, dokazano da se može raditi kapljično, kontaktno i respiratorno, zrakom. 

"Još samo trebamo dobiti alimentarni put, hranom, onda bi na djelu imali sve moguće načine. Posljednjeg još nema na pomolu, ali ja to pozorno gledam i studiram. Nikakvih relevantnih podataka još nema, ali bi trebalo posvetiti pažnju. Vidite da cijeli svijet nema što ne poduzima, ali korona zaobilazi sve mjere i buja gdje hoće. Ja smatram da škole i fakulteti su ti koji jedini moraju raditi, jer veće bi posljedice bile od njihovog zatvaranja nego od same korone. Djeca će nam ostati nepismena", upozorila je.

Istaknula je da treba ići na što masovnije nošenje maski, držanje distance, izolacije jednih od drugih.

Što se tiče cjepiva njezini proračuni su da će to biti za 18 mjeseci od pojave virusa, a ne do kraja godine kako neki ističu.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!