Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nije sve tako crno

Pandemija koronavirusa iznjedrila i nešto pozitivno za ribare! Ulovi su sve bolji, a riba raznovrsnija

Nekoliko mjeseci mirovanja i privezanih kočarica moru je dalo malo odmora

Vjerovali ili ne, koronakriza je iznjedrila i nešto pozitivno. Zabrana i obustava ribolova tijekom pandemije dovela je do obnove ribljeg fonda u Jadranu koji je posljednjih godina drastično smanjen. 

Nekoliko mjeseci mirovanja i privezanih kočarica moru je dalo malo odmora, i obnovilo populaciju Jadrana. Ulovi ribara u posljednje vrijeme sve su bolji. Ribe je sve više i raznovrsnija je

Vezana vijest

vjenčanje, svadba

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Vidljivo je po rubnim dijelovima Jabučke kotline da se nešto pojavilo škampa tijekom godine. Nisu to neke velike količine, ali ga ima. A mola ima sve više i više. Znači, mol se pojavio'', rekao je Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara Split.

"Možemo reći da se fond ribe obnovio na određenim područjima.Tokom ljetnih mjeseci imamo dosta, dosta se pojavilo, pojavilo se inćuna nešto više naspram prošlih godina'', kazao je ribar iz Kaštel Sućurca, Frane Palada.

Kašete i kašete riba ulovili su i ovi kaštelanski ribari. 

''Rano smo krenili u kaladu, što se kaže, već oko dva i po, tri sata. Izbjegli smo jugo pred samu zoru. Neki ulov će bit jedno 700-800 kašeta čiste srdele', rekao je Palada.

Vezana vijest

Konobarica/Ugostitelji

Dio svježe ribe završava i na splitskoj peškariji. 

Korona je i tu promijenila navike kupaca, a ribu i prodavače zbila u unutarnji dio.

''Navikava se svijet. Međutim, taj mediteranski štih koji smo imali vani ovdje je, ovdje je kao da je čovjeku otkinulo nogu, doslovno", rekao je prodavač na ribarnici Siniša Beroš.

Dok su nekada prodavali i do tisuću kilograma ribe dnevno, danas je to upola manje. 

''Dok nema petka i subote malo je manje prometa, da se razumijemo, malo je manje i svijeta. Što se tiče ribe imamo tu nekih i cipli, salpe, gavuna, palamide tako da ima nešto ribe, nije da nema'', rekla je Silvana Lasić, prodavačica na ribarnici.

Vezana vijest

Restoran La Štruk

No, manje je prostora za prodaju, a fali i kupaca. 

''Zagušljivo je ovdje, tamo na zraku smo'', rekla je gospođa Pavica iz Splita.

''Žao mi je. Voljela bih da ima bar neke vrste vani. Obično bi to bila plava riba, a sada uzmemo ovdje. Sad kako je - tako je. A često, često, mi najmanje dva do tri puta tjedno jedemo ribu'', rekla je gospođa Maja.

Završetkom lovostaja 16. listopada ribe će biti još i više, a ribari se nadaju  nadaju kako će je imati kome i prodati. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!