Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Posljedice drugog vala

Diljem svijeta ponovno lockdown. Ako Hrvatsku zadesi ista sudbina, mnogi će morati staviti ključ u bravu

Ogroman pad prometa i nove, strože mjere mnogim bi objektima mogle zadati posljednji udarac

Kavu u kafiću više ne mogu popiti stanovnici Pariza, Marseja, Amsterdama, Brisela, Praga, Liverpoola, Glasgowa, Edinburga, od sutra neće moći ni u Barceloni. I njima su vlasti vjerojatno govorile da se nadaju da lockdowna više neće biti, pa se s pravom i u 
Hrvatskoj ljudi pitaju: čeka li sve to i nas. Brinu i ugostitelji, i frizeri i vlasnici teretana, jer svi oni pretrpjeli su težak udarac u prvom valu, a svi vide da nam je stigao i drugi. 

Suvenirnica u centru Zagreba danas je imala promet od nula kuna. Nisu ništa utržili jer nema turista, a na vrata su nalijepili osmrtnicu za sve suvenirnice koje se bore s istim problemom. Znak je to prosvjeda zbog krize koja ih je snašla, a za sutra najavljuju da neće otvarati do 14 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pad prometa nam je veći od 85 posto. Stavljaju nas u istu branšu koje prodaju od kruha, mlijeka pa sve do bijele tehnike. Najbitnije je da nas se uvrsti u COVID ugroženu djelatnost", poručio je Filip Štimac, vlasnik suvenirnice.

Vezana vijest

Korona Italija

Filip je suvenirnicu naslijedio od roditelja, ali obiteljska tradicija mogla bi uskoro završiti dođe li do nove karantene. 

"Iskreno da vam kažem više se ne bojim ničega. Jer ako se to dogodi zatvaramo i selimo robu i nemamo kamo više. Nema izlaza, neću se bojati jer ako tog dođe to je to. To će biti kraj za sve trgovine suvenirima koje postoje", izjavio je Štimac.

Nove mjere koje su sinoć objavljene nisu najbolje prihvaćene među ugostiteljima. Tako su iz jednogog restorana u Zagrebu napisali: Mi gradimo, vi rušite. Smatraju da zbog novih mjera mogu staviti ključ u bravu.

Vezana vijest

Restoran La Štruk

"Radi se konkretno o četiri kvadratna metra koje svaka osoba mora imati za sebe u ugostiteljskom objektu. Što je na 20 kvadrata pet ljudi. Druga riječ za to je lockdown, nitko to tako ne želi nazvati, ali to je lockdown. Ajmo preuzeti odgovornost i reći sad smo u lockdownu", poručio je Igor Mladinović, suvlasnik restorana.

Igor kaže da njegov istup nije borba za vlastiti džep već za zdrav razum. Smatra da, umjesto eventualnog zatvaranja, treba pronaći neke druge održive opcije.

Vezana vijest

Medak konobar maska

"Mene nije strah, mene to sablažnjava i žalosti me da živim u takvom društvu. Kao što mislim da Hrvatska nije najljepša ni najpametnija na svijetu, ali mislim ni da ne trebamo gledati šta drugi rade jer nismo ni najgluplji ni najnesposobniji. To što se zatvara Češka, Njemačka i Belgija to ne znači da bi trebali i mi. Možda da odaberemo neki svoj put i napravimo nešto drugačije", izjavio je Mladinović.

A promjena koju je napravila vlasnica jednog kozmetičkog salona je da više ne prati vijesti o broju novooboljelih. Okrenuli su se poslu jer pokušavaju nadoknaditi sve izgubljeno u prvoj karanteni pa ne stignu i ne žele razmišljati o mogućnosti novog zatvaranja.

"Nisam uopće razmišljala da bi uopće moglo doći do toga jer mi mali obrtnici i poduzetnici ne možemo to podnijeti opet na taj način osim ako država opet ne uskoči na način da država ne uskoči s poticajima jer to je onda predugi period koji je teško nadoknadiv", rekla je Antonija Tretinjak, vlasnica kozmetičkog salona.

Vezana vijest

koronavirus

Stanovnici Pariza i Praga na neko su se vrijeme pozdravili s kafićima i terasama. Može li se isto dogoditi u Hrvatskoj? U Vladi i u Stožeru već neko vrijeme govore da pokušavaju izbjeći lockdown, ali na tu će odluku isključivo utjecati broj zaraženih u idućim tjednima.

Jer isto su pokušali i Britanci, Česi, Francuzi - nitko nije toliko bogat da si samo tako može priuštiti zatvaranje i karantenu. Česi u izvanrednom stanju sad imaju 581 zaraženog na 100 tisuća stanovnika, Belgija ima 469 na 100 tisuća, Nizozemska 412, a Hrvatska je sada na 113 zaraženih na 100 000 stanovnika. 

I dok su trenutno u fokusu COVID redari, nadzor i kazne, krajnje je vrijeme da se otvori tema nove državne pomoći sve siromašnijim gospodarstvenicima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!