Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Znamo, dosta vam je virusa'

Vlada preko Facebooka uputila apel građanima da poštuju mjere: 'Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike...'

Vlada preko Facebooka uputila apel građanima da poštuju mjere: 'Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike...'
Patrik Macek/PIXSELL

Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenoga sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti

Vlada je danas sa svoje Facebook stranice uputila apel građanima da budu odgovorni i pridržavaju se mjera propisanih kako bi se borili protiv koronavirusa. 

"Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel jer je zdravstveni sustav najranjiviji i ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti", stoji u Vladinoj objavi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vladinu objavu s Facebooka prenosimo u cijelosti: 

"Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi zaraženih osoba snažno rastu i zato osobna odgovornost pri poštivanju mjera na snazi ostaje ključ svega. Odustanemo li od toga doći ćemo do preopterećenosti zdravstvenog sustava koji ima svoje granice.

Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel jer je zdravstveni sustav najranjiviji i ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti.

Vezana vijest

Šator

Veliki broj zaraženih osoba ne znači nužno da sve te osobe imaju iste simptome ili da jednako teško podnose virus, dapače, velika većina nema teže simptome ili ih nema uopće, ali svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu.

Držanje distance, redovita dezinfekcija ruku i nošenje maski, kada je to potrebno prema preporukama HZJZ - Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, mogu biti jako učinkoviti alati u zaustavljanju širenja zaraze. Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenoga sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti.     

U odnosu na druge EU države sa sličnim brojkama imamo puno liberalnije mjere i želimo da takve i ostanu. Život ne smije stati i upravo zato razgovaramo s gospodarstvenicima te radimo sve kako bismo nastavili živjeti sa što je moguće manje smetnji do pronalaska lijeka ili cjepiva, ali zato trebamo vašu pomoć. Svatko od nas ima li poznaje nekoga tko ima potrebe za nekakvom zdravstvenom njegom, svatko od nas ima svoje bližnje i radi brige za njih hajdemo pokazati da zajedno možemo izdržati. 

Vezana vijest

Stožer

I na kraju, veliki broj vas pita zašto sada maskice da, a na početku ne; #COVID19 je novi virus i kako ga upoznajemo tako se mijenjaju i spoznaje o tome što može pomoći, a što ne u zaustavljanju njegova širenja. Maske su se pokazale kao dobar alat i zato apeliramo da ih nosite kada je potrebno, a ispod još jednom možete vidjeti koje su to situacije i koji su izuzetci", stoji u objavi Vlade na Facbooku. 

 

Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi...

Objavljuje Vlada Republike HrvatskePetak, 16. listopada 2020.
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!