Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SINDIKAT UPOZORAVA

Zahtjev Vladi: 'Ukinite zabranu zapošljavanja, Hrvatskoj nedostaje gotovo 4000 medicinskih sestara i liječnika'

Zahtjev Vladi: 'Ukinite zabranu zapošljavanja, Hrvatskoj nedostaje gotovo 4000 medicinskih sestara i liječnika'
Shutterstock

Ni sustavu socijalne skrbi nema dovoljno socijalnih radnika, medicinskih sestara i njegovatelja te radnika pratećih službi

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je u ponedjeljak da Vlada hitno ukine zabranu zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi, te da se zaposlenima u zdravstvu plate odrađeni prekovremeni sati i da ih se posebno nagradi za skrb o zaraženima.

Vezana vijest

gordan lauc

"Od premijera i ministara očekujemo da riješe gorući problem u sustavu zdravstva i socijalne skrbi te pod hitno ukinu zabranu zapošljavanja u oba sustava kako bi se s većim brojem radnika mogli lakše oduprijeti problemima izazvanim epidemijom koronavirusa", ističe sindikat u priopćenju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U zdravstvu nedostaje gotovo 4000 medicinskih sestara, kao i liječnika i drugih profila zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Isto tako, u sustavu socijalne skrbi nema dovoljno socijalnih radnika, medicinskih sestara i njegovatelja te radnika pratećih službi.

Niz zaposlenika u oba sustava je potplaćeno, a pomoćno osoblje radi za plaću manju od minimalne bruto plaće u Hrvatskoj i manju od naknade za očuvanje radnih mjesta zbog korona krize, upozorava sindikat.

Također očekuje od premijera i ministra zdravstva da se bez odugovlačenja nagodbom riješi pitanje isplate razlike plaća za odrađene prekovremene sate, te da nakon gotovo 20 godina izmijene Uredbu o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, pogotovo u zdravstvu.

Sindikat traži i da se radnicima koji sudjeluju u zbrinjavanju pacijenata koji boluju od Covida-19 dodijele stimulacije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!