Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ravnateljstvo civilne zaštite

Damir Trut za RTL Danas: 'Rezultate novih mjera vidjet ćemo kroz dva-tri tjedna'

U skladištu Ravnateljstva civilne zaštite se čuva kompletna oprema koja je bila postavljena u Arenu Zagreb

U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata.  

U Jastrebarskom u skladište Ravnateljstva civilne zaštite se čuva kompletna oprema koja je bila postavljena u Arenu Zagreb. Gost RTL-a Danas Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od petog mjeseca u skladištu su stotine kreveta iz zagrebačke arene, no s obzirom na porast broja zaraženih pitanje  jekada će oni ponovo biti potrebni.

''Zagrebačka arena, ali i drugi sportski objekti u velikim gradovima su treća razina proširivanja zdravstvenih kapaciteta. Prva razina je povećanje smještajnih izolacijskih kapaciteta u stacionarnim bolnicama, sekundarna razina je povećanje u bolnicama koje danas službe za rehabilitacije svrhe i onda su treća razina sportski objekti'', pojasnio je Trut.

Vezana vijest

Maska za lice

Podsjetio je kako o aktiviranju treće razine ovisi više toga od samog broja zaraženih, gledaju se i karakteristike zaraženih i jačina bolesti. Tvrdi da su spremni podići krevete u 48 sati ako to traže zdravstveni djelatnici. 

''Zaštitne opreme ima dovoljno za jedno određeno vrijeme. U ovim skladištima je 13 milijuna različitih artikala, od toga oko pet i pol milijuna maski'', kazao je 
Trut. 

Ta oprema svaki dan ide prema bolnicama, ustanovama za starije i nemoćne i svima onima koji se suprotstavljaju ovoj epidemiji. 

''Rezultate pratimo kroz 2 do 3 tjedna od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera. Povećanje od prošlog tjedna je nešto što se događalo prije dva ili tri tjedna. Bilo je to u trenutku opuštanja nakon ljeta gdje su krenula i društvena događanja, obiteljske svečanosti i slično. Mi kao građani smo se malo opustili, nije se pridržavalo mjera i došlo je do rasta broja oboljelih'', rekao je Trut. 

Trut je rekao kako su inspektori stalno u nadzoru. Ovog vikenda je 346 inspekcijskih nadzora napravljeno. I te akcije se svakodnevno nastavljaju.

''Bilo je nešto kršenja mjera, izrečeno je 38 usmenih upozorenje, tri prekršajna sudska naloga i jedna novčana kazna'', izjavio je Trut.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!