Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Dug od pet milijardi

Predstavnik veledrogerija za RTL.hr: Ostali smo u šoku od onoga što nam je ministar Beroš rekao

Predstavnik veledrogerija za RTL.hr: Ostali smo u šoku od onoga što nam je ministar Beroš rekao
PIXSELL

Tko će snositi odgovornost što primjerice Zarazna bolnica ostaje bez lijekova?

Ukupni dug veledrogerijama, u koji su uključena dugovanja i bolnica i ljekarni, iznosi pet milijardi kuna, od čega su dugovi bolnicama 4,3 milijarde. Veledrogerije su očekivale uplatu od dvije milijarde do kraja godine - mlijardu odmah, a milijardu kasnije.

Isporuke su sporadične

RTL je jučer doznao da im je ponuđeno samo 200 milijuna kuna pa su predstavnice i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca - Koordinacije veledrogerija nakon pola sata napustili sastanak na kojemu su bili i ministri financija Zdravko Marić te zdravstva Vili Beroš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktor tvrtke Medika Jasminko Herceg za RTL.hr otkrio je što se to jučer dogodilo na sastanku s ministrima Berošem i Marićem. 

"Pregovori su jučer prekinuti nakon što nam je gospodin Beroš rekao da smanjimo promet u bolnicama na što smo mi ostali u šoku jer je on naš resorni ministar i odgovoran je za zdravstvenu skrb pacijenata", ispričao je Herceg. 

"Mi i ovako i onako robe već neko vrijeme nemamo, mi isporučujemo sporadično i tu se ništa nije promijenilo. Danas će na listu (bolnica kojima se ne isporučuje) ući još neke bolnice kao što su zagrebačka Zarazna bolnica, Klaićeva, KBC Osijek, KBC Split... što će dodatno otežati situaciju", ustvrdio je Herceg. 

Vezana vijest

Marić, lijekovi, Kosanović

'Beroš ne brine za financije'

Potvrdio je da su im je na sastanku zaista ponuđeno tek 200 milijuna kuna, umjesto dvije milijarde. 

"On su rekli da bi taj iznos mogli 'nagrebati' u narednih tjedan do deset dana. Mi smo rekli da poštujemo i to i da im zahvaljujemo, ali to još nismo dobili i ne znamo kada ćemo dobiti", kazao je Herceg

Iako se razgovaralo i o dodatnim sredsvima koja bi trebala biti određena nakon rebalansa proračuna, Herceg je kazao da do tog dijela nisu došli baš zato što dogovoreni 200 milijuna kuna još uvijek nisu dobili. Od toga je Medika trebala dobiti 50 milijuna kuna, a oni od bolnica potražuju gotovo milijardu i pol kuna. 

"Ja tu prvenstveno vidim odgovornost ministra Beroša koji uopće ne brine za financijsku stabilizaciju zdravstvenog sustava", izjavio je Herceg.

Vezana vijest

Marić, lijekovi, Kosanović

Dodatan teret za proračun

Dodao je i da je nevjerojatna situacija da Zarazna pred koronu nema svoju robu te da netko za to mora snositi odgovornost. 

"Mi smo dali prijedlog Vladi da do 30. lipnja iduće godine kreditiramo i financiramo državu s dvije milijarde kuna, dakle tu spadaju četiri veledrogerije, a cijeli sustav s tri milijarde dok ne završi priča oko Covida. Spremni smo tri milijarde kuna nositi na svojim leđima neko vrijeme, ali nikako pet milijardi kuna", poručio je Herceg. 

Herceh je kratko opisao i kako se određuju cijene lijekova u Hrvatskoj koje su iste kao u ostatku Europi.

"Imamo tri referentne zemlje na temelju kojih HZZO ispregovara cijene, ali ne s veledrogerijama. Mi ne određujemo niti koji lijek ide na listu niti njegovu cijenu. Mi smo samo distributer, dakle prevozimo robu za naknadu", objasnio je. 

"U prvih šest mjeseci mi imamo profitnu maržu od samo jedan i pol posto, odnosno na dvije milijarde kuna mi smo imali 20 milijuna kuna dobiti. Veledrogerije ne zaračunavaju kamate bolnicama što je jedna naša glupost jer to bi bio još jedan dodatan teret na budžet RH. Bojim se da će do toga jednog dana i doći", zaključio je Herceg. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!