Ostani doma
Novosti / Hrvatska

koronakriza

Ministar rada Josip Aladrović za RTL: 'Ako se pogorša epidemiološka situacija znat ćemo reagirati na vrijeme'

Javnosti su danas predstavljene nove Vladine mjere

Koronakriza utjecala je na sve, a Vlada je već jednom donijela mjere za očuvanje radnih mjesta u ovim nesigurnim vremenima. U utorak su na press konferenciju održali premijer i ministar rada.

Vezana vijest

Plenković Aladrović

Vlada je predstavila redizajn prvotnih mjera, a ključne stvari su skraćivanje radnog vremena na 70 posto s dosadašnjih 50 posto te stupnjevanje potpora sukladno padu prometa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Što se tiče mjere skraćenja radnog vremena ona je prije svega namijenjena i konzumirana od strane prerađivačke industrije. U pregovorima s HUP-om 
i sa sindikatima uvidjeli smo da postoji određeni segment prerađivačke industrije kojima nije dovoljan samo pad efikasnosti od 50 posto zbog pomanjkanja narudžbi i tu smo usvojili nekakve njihove prijedloge da podignemo razinu na 70 posto. To be znači nužno da će tih 70 posto biti konzumirano u svakom scenariju, ali za one kojima je najugroženija list narudžbi i poslovanje, oni mogu iskoristiti i tu mogućnost'', objasnio je ministar.

Aladrović uvjerava kako su udruge koje zastupaju ugostitelje zadovoljne mjerama što za njega  znači da je Vlada pogodila s mjerama. 

''Lockdown u ekonomskom smjeru ne očekujemo. Ne smatramo da će on biti potreban i zato smo išli s ovim mjerama kako bi omogućili  onima koji rade da lakše prebrode ovu tešku epidemiološku situaciju. Ako se pogorša epidemiološka situacija znat ćemo reagirati na vrijeme'', uvjerava Aladrović.

Vezana vijest

Ugostitelji

Ekonomski optimizam

Ministar kaže kako se epidemiološka i ekonomska situacija cijelo vrijeme prati tako da ih niti jedan scenarij ne može iznenaditi. No nisu računali  kolika bi bila cijena još jednog lockdowna u Hrvatskoj, jer vjeruje Aladrović, za to u ovom trenutku nema ni potrebe. 

''Moramo poslati poruke ekonomskog optimizma, zaista sada zazivati najcrnji scenarij apsolutno nema potrebe. No ako se oni dogode, mi ćemo odreagirati kao što smo svaki put do sad'', kazao je ministar rada. 

''Mi smo danas predstavili paket mjera. Obuhvatili smo veći segment sektora na koje se one odnose i obuhvatili smo već profil poslodavaca koji su imali i niži pad prihoda od 60 posto. Mogućnost otpuštanja ostavljena poslodavcima i sindikatima da još u ova 2 dana, koliko imamo do izglasavanja mjera, da nađemo nekakvo najbolje rješenje'', rekao je Aladrović. 

Ministar uvjerava kako se žele očuvati radna mjesta, te ako postoji problem s radnim mjestima, moraju se akceptirati i ti rizici. Hipotetski poslodavac može aplicirati samo za dio radnika, ali u pravilu poslodavci apliciraju za sve one radnike za koje mogu, uvjerava ministar. U prilog toj tezi idu podaci s tržišta rada. 

''Mi nemamo strukturnih problema s nezaposlenosti i s razinom zaposlenosti. Razina zaposlenosti je veća nego što je bila u pre-Covid fazi, a trendovi nezaposlenosti zapravo su jedna ravna crta kad se gleda grafički od početka lockdowna. Čak postoji određena tendencija pada'', izjavio je Aladrović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!