Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Na snazi od sutra

Stožer objavio nove mjere: Ograničavaju se okupljanja, zabranjuje se prodaja alkohola nakon ponoći, na groblja s maskom

Stožer objavio nove mjere: Ograničavaju se okupljanja, zabranjuje se prodaja alkohola nakon ponoći, na groblja s maskom
Ranko Suvar/PIXSELL

Nove mjere na snazi će biti minimalno dva tjedna

U posljednja 24 sata zabilježen je 2421 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11144.

Među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 58 pacijenata. 
 
Preminulo je osam osoba.

Vezana vijest

Koronavirus Zagreb

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zabrinjava i novi dnevni rekord u Zagrebu koji je u nedjelju došao do brojke od 976 novozaraženih. 

Nacionalni stožer civilne zaštite oko 12 sati je objavio nove mjere koje će stupiti na snagu od ponedjeljka. 

'Aktiviramo Arenu'

Neke od susjednih zemalja imaju i puno goru situaciji nego u što je to u Hrvatskoj pa mi nismo izolirani slučaj, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Imamo rekord, 2421 novooboljeli. Incidencija mu je visoka, mi smo na sredini ljestvice europskih zemalja.

"U čitavoj Europi i u svijetu raste broj novooboljelih. Mi smo negdkje na sredini ljestvice europskih zemalja po incidenciji. Češka ima više od 1000", kazao je Capak. 

"Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište, imamo brojna moikrožarišta u skoro svim županijama. Virus se zrakasto širI", ustvrdio je Capak. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je osnovni izazov  zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje.

"Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 pacijenata. Imamo osmerov više nego jučer na respiratoru. Našalost, preminulo je osam sugrađana. Pratimo situaciju u KB Dubrava koja je glavni osnolonac. Imaju 226, šest više nego jučer. Prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete. Večeras je sastanak ekspertne skupine Kriznog stužera. Aktivirat ćemo od raniije postojeće planove, aktiviramo Arenu", kazao je Beroš. 

Ograničen broj na okupljanjima 

Davor Božinović pročitao je nove mjere sukladno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama koje na snagu stupaju od ponedjeljka u ponoć.

"Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera razmaka od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i najmanje jedan i pol metar u otvorenom prostoru", objavio je Božinović. 

"Na javnim događanjima može biti najviše 50 osoba, na svadbenim svećanostima do 30 osoba, kao i na pogrebima i polganju urni. Na privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba. Sportska događanja smiju biti samo bez gledatelja", dodao je. 

Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, samo svadebna mogu do ponoći. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do ponoći. Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba. 

"Zabranjuje se prodaja alkohola od ponoći do šest  ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, posebice sada kada se bliži blagdan Svih sveti", ustvrdio je Božinović.

Mjere se određuju na 14 dana nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, jer za njih postoje posebni protokoli.

Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak na rad ljudima koji imaju temperaturu, suhi kašalj i kratak dah. Poslodavcima se preporučuje rad od kuće i smanjivanje sastanaka na najmanju moguću mjeru.

Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija. 

Situacija je gora nego na ljeto

Članovi Stožera potom su odgovarali na novinarska pitanja.

Božinović je otkrio da će se odluku od mobilizaciji Arene donijeti u ponedjeljak.

"U Areni će biti smješteni oni s blažom do srednjom kliničkom slikom. Imamo planiran kadar iz drugih zdravstvenih ustanova koji će se aktivirati u Areni", odgovorio je Beroš na pitanje o mobilizaciji Arene. 

Kazao je i da će se slični prijemi poput Arene moći otvarati i u drugim dijelovima Hrvatske, ali kada za to bude potrebe. 

Jedna novinarka priupitala je ima li Hrvatska preblage mjere u odnosu na epidemiološku situaciju i primjere iz ostatka Europe.

"Hrvatska ima svoj sustav", objasnio je Božinović

Božinović je upitan i o situaciji u obrazovnim ustanovama, ali Odluka koja sutra stupa na snagu ne obuhvaća obrazovne ustanove. 

"Vidjet ćemo što će biti za dva tjedna", kazao je Božinović.

"Treba istaknuti da imamo puno više mlađih bolesnika s težim oboljenima i koji su hospitalizirani. Sada je bolest puno ozbiljnija. Osobe s rizičnim faktorima moraju se posebno čuvati, ali i neki koji nemaju neke druge bolesti pokazuju teže simptome", upozorila je Alemka Markotić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!