Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Problemi u startu

Na Filozofskom krenuo izbor za novog dekana: Jedan od kandidata program prepisao od državne tajnice?

Na Filozofskom krenuo izbor za novog dekana: Jedan od kandidata program prepisao od državne tajnice?
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Fakultetom kruži dokument koji sadrži detaljnu usporednu analizu dva programa

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pokrenuta je procedura za izbor novog dekana ili dekanice. Za mjesto se prijavilo troje kandidata, a jedan od njih je, čini se, svoj program prepisao.

Profesor Tomislav Galović s Odsjeka za povijest trenutni je v.d. prodekana u upravi Borasovog prorektora Miljenka Šimprage, a prema dokumentu u posjedu Telegrama, program kojim se najteče uvelike sliči dekanskom programu profesorice Ivane Franić koja se 2017. kandidirala za istu poziciju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Treba istaknuti da Franić tada nije dobila natječaj, a danas je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Primjera programa koji su slični je mnogo, a jedan se tiče procedure objavljivanja znanstvenih knjiga i radova u njegovom mandatu.

Vezana vijest

Vilim Ribić, Damir Boras

"Pri tome je potrebno poticati objavljivanje znanstvenih knjiga i radova na hrvatskom jeziku, osobito u humanističkim znanostima. Također će se poticati istraživanja i objava rezultata istraživanja na hrvatskom jeziku radi očuvanja nacionalnog jezika kao jezika istraživanja te radi stvaranja i očuvanja nazivlja u pojedinim disciplinama. To neće spriječiti poticanje istraživanja i na jezicima drugih filologija zastupljenih na Fakultetu", piše u programu Galovića.

A ovako se Franić nekoliko godina prije postavila po tom pitanju:

"Poticati objavljivanje znanstvenih knjiga i radova na hrvatskom jeziku, osobito u humanističkim znanostima. Poticat će se istraživanja i objava rezultata istraživanja na hrvatskom jeziku radi očuvanja nacionalnoga jezika kao jezika istraživanja te radi stvaranja i očuvanja nazivlja u pojedinim disciplinama. To neće spriječiti poticanje istraživanja i na jezicima drugih filologija zastupljenih na Fakultetu".

Vezana vijest

Sveučilište u Zagrebu

Anonimni izvori s Filofozskog fakulteta istaknuli su i činjenicu da Galović prilikom kandidature nije priložio suglasnost matičnog Odjeka za povijest, što su druga dva kandidata učinila.

Osim Galovića, kandidirali su se profesor Neven Jovanović s Odsjeka za klasičnu filologiju te profesorica Renata Geld s Odsjeka za anglistiku. 

Nakon što je bivša dekanica Vesna Vlahović-Štetić susprendirana ranije ove godine, rektor i Senat imenovali su privremenu upravu na čelu s prorektorom Šimpragom, dok je za prodekana imenovan profesor Galović. Zatim su oni nezadovoljni odlukom u pismu, također u posjedu Telegrama, tražili smjenu "nametnute uprave" i potpisalo ga je više od trećine nastavnika fakulteta.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!