Ostani doma
Novosti / Hrvatska

gost rtl-a danas

Ravnatelj OB Dubrovnik: 'Jedna trećina testiranih je bila pozitivna, to pokazuje da se virus proširio'

U dubrovačkoj bolnici već je zauzeto pola kreveta predviđenih za oboljele

Tek se treba vidjeti kakvi će biti učinci novih mjera. Zasad hrvatski zdravstveni sustav  je još uvijek opterećen velikim brojem zaraženih. Primjerice u dubrovačkoj bolnici već je zauzeto pola kreveta predviđenih za oboljele od koronavirusa, domovi za starije jedva odolijevaju virusu.

O toj temi razgovaramo u RTL- u Danas s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik i članom Stožera dubrovačko-neretvanske županije Marijom Bekićem. U utorak, Dubrovačko-neretvanska županije srušila je svoj rekord broja zaraženih.

Trećina testiranih pozitivna

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''To su podaci u posljednja 24 sata. Jučer smo i testirali najviše do sad, 230 osoba. Od toga je 70 bilo pozitivno, u odnosu na prošli tjedan kada je taj broj testiranja iznosio oko 150 - 160, ali smo imali negdje 10 do 15 posto. Ovo je već jedna trećina ukupnog broja testiranih, što pokazuje da se virus prilično proširio kroz populaciju. To je rezultirao i većim brojem klinički pozitivnih pacijenata, a i laboratorijski pozitivnih testova'', pojasnio je Bekić.

''U ovom trenutku imamo u Općoj bolnici Dubrovnik imamo 22 hospitalizirana pacijenta, od toga su tri u jedinici intenzivnog liječenja, ali nisu intubirani'', dodaje ravnatelj bolnice. 

Ravnatelj pojašnjava kako je u Dubrovniku već bila mobilizacija, kada su povučeni iz sustava specijalizanti koji su bili na edukaciju u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Trenutno
su organizirali sustav bez uvjeta mobilizacije. 

''Pretpostavljam da je ministar mislio na cjelokupnu organizaciju i mobilizaciju zdravstvenog sustava'', rekao je Bekić.

Kaže kako u OB Dubrovnik još ima prostora za mobilizaciju. 

''Imamo primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i neke privatne ustanove. One su se djelom organizirale i u prošlom valu na proljeće'', izjavio je Bekić. 

Tako napominje kako postoji i određeni broj umirovljenika koji je povučen iz mirovine ili nisu opće otišli u mirovinu. 

Vezana vijest

Dino Kozlevac

Rezerve do idućeg mjeseca

Ravnatelj pojašnjava da potpuna mobilizacija znači da se može rasporediti ovisno o želji sustava. Po procjeni da nedostaje zdravstvenih liječnika, da je sustav ugrožen za
pružanje zdravstvene zaštite, tamo se može odrediti. Svi imaju slične ugovore o radu, tako da postoji mogućnost da se bilo kod razmjesti, ovisi o kvalifikacijama, za određeno radno mjesto koje ne mora biti vezano uz specijalnost. 

Ravnatelj je opisao i svoje iskustvo po pitanju veledrogerija. 

''Još uvijek smo na rezervama. Još uvijek se snalazimo na različite načine. Pacijenti to još uvijek ne osjećaju. Zaista vjerujem da će veledrogerije popustiti. Situacija je takva kakva je. COVID se neočekivano pojavio. Problemi s veledrogerijama traju desetljećima, nisu se stvorili 2019. ili 2020. godine'', kazao je Bekić. 

Tvrdi kako će rezerve njegove bolnice izdržati do početka idućeg mjeseca, no kako će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji. 

''Jasno da su najugroženiji onkološki i kronični pacijenti. To su i najskuplji lijekovi'', izjavio je Bekić.

Bekić je progovorio i drugim kapacitetima za smještaj pacijenata koji su u ovom trenutku popunjeni oko 50 posto. Na proljeće je studentski dom bio je sekundarni objekt koji je informatički bio povezan s OB Dubrovnik, dok u ovom trenutku na raspolaganju imaju jedan veći ugostiteljski objekt iz  lanca jednog od hotela. 

''Pregledan je prostor, zadovoljava sve uvjete. Uskoro ćemo ga pripremiti, ali još ne razmišljamo o otvaranju. No spremni smo'', rekao je Bekić. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!