Ostani doma
Novosti / Hrvatska

opet velike brojke

Beroš otkrio hoće li se uvoditi nove mjere, osvrnuo se na pismo liječnice: 'Slično je došlo i iz Merkura. Ne lovim vještice'

"Javlja se veliki broj umirovljenih liječnika, studenata i učenika srednjih škola", kazao je ministar

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je danas pogoršanu situaciju u Hrvatskoj. Kazao je kakva je popunjenost bolničkih kapaciteta u Hrvatskoj.

"Raste broj hospitaliziranih. Na respiratoru je 68 bolesnika, 14 više nego jučer. Preminule su 23 osobe, bolesnika, što je ukupno 493", rekao je na počeku obraćanja ministar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U primarno-respiratornom centru u KBC Split popunjenost je 50,68 posto u odnosu na sada pripremljene kapacitete, to je 75 pacijenata. Ako se poveća broj oboljelih, KBC Split će se vratiti na režim od proljetos. U KBC Rijeci popunjenost je 30,43 posto, oni imaju 21 bolesnika.KBC Osijek ima popunjenost od 51,38 posto, tj. 93 bolesnika. KB Dubrava ima popunjenost od 90,20 posto. Jučer je došlo dodatnih deset respiratora, od čega jedna tehnički nije adekvatan, dakle devet, a pripremamo i novu tranšu", kazao je ministar i dodao kako je Klinika Fran Mihaljević već duže vrijeme popunjena, kako rade odličan posao, ali i da se tamo ne može računati na širenje kapaciteta. 

Vezana vijest

Koronavirus, testiranje

"Naša odgovornost može doprinijeti sprečavanju rasta novozaraženih. Napravit ćemo sve da zdravstveni sustav funkcionira čim duže i čim bolje. Napravit ću sve da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje u kontekstu ove krize. Javlja se veliki broj umirovljenih liječnika, studenata i učenika srednjih škola", kazao je. Postigli smo homogenizaciju i pozivam i druge da nam se priključe da suzbijemo epidemiju", dodaje ministar.

Na upit na koga je mislio da ne daje sve do sebe, Beroš kaže:

"Društvo epidemiologa, to govorim stalno, daje neprocjenjiv udio. Ovih dana primamo mnoge dojave o tome da obiteljski liječnici ne obavještavaju kontakte da su u riziku obolijevanja. Moramo se svi skupa angažirati po tom pitanju. Svjedočimo da su kapaciteti epidemiologa ograničeni. Molim i apeliram da se zapošljavaju novi ljudi, to se i radi. Jučer sam svima poslao dopis, prešao sam svoju ingerenciju. U većim gradovima se osnuju call-centri pod nadzorom epidemiologa. To je od osnovne važnosti", kaže Beroš.

Vezana vijest

Velike gužve na testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu

Strože mjere, čini se, još se neće uvoditi. 

"Mnoge države uvode lockdown, a izostaju rezultati tih mjera. Ja uvažavam, i sve slušam, razumijem i epidemiologe koji kažu da trebaju jače mjere, ali treba sagledati i gospodarstvenike kojima su i ove mjere previše... Treba naći balans", kaže.

Na kraju je komentirao slučaj liječnice koja je napisala pismo o stanju u KB Dubrava.

"Ja sigurno ne lovim vještice, svaka istinita informacija mi je dobrodošla. I s Merkura je došlo anonimno pismo", kazao je Beroš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!