Ostani doma
Novosti / Hrvatska

problemi se gomilaju

Vozači saniteta najavljuju tužbe protiv države: 'Situacija je stvarno ozbiljna, uvjeti rada su dosta loši'

Na probleme ukazuju već godinama i najavljeno je da će se riješiti, al problem je i dalje tu.

Više od 700 vozača saniteta traži odvjetnika i najavljuje tužbu protiv države. Njihova je plaća čak 1500 kuna manja od plaće vozača u Hitnoj, a nerijetko, kažu, obavljaju sličan ili isti posao.

Na ovaj problem ukazuju godinama, šalju dopise u Ministarstvo zdravstva, njihovi predstavnici su bili već više puta na sastancima gdje im je najavljeno da će se poduzeti sve da se riješi njihov problem, no on je i dalje tu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok su svi u zdravstvenom sustavu okupirani koronavirusom, ostali problemi se gomilaju. Vozači saniteta na nogama.

Vezana vijest

Koronavirus

''Već u par navrata mi smo pokušavali kontaktirati ministarstva i skrenuti im pažnju za našu problematiku. Uz pusta obećanja još ništa, ali nadamo se da će se to uskoro riješiti'', kazao je vozač saniteta Tomislav Perovac.

Najavljuju tužbu protiv države zbog obećanja poviše od šest posto. Kažu da je za rješavanje njihova problema potrebna politička volja, koje tvrde, nema.

''S time da hoćemo ljudima skrenuti pažnju da nama tu nije do novaca. Mi samo želimo ostvariti svoja materijalna i radnička prava koja su nam oduzeta. Ove tužbe, za šest posto mi smo se toga spremni i odreći u korist Dječje bolnice u Klaićevoj'', dodao je Perovac.

Sve je započelo reformom 2011. godine. Tada su razdvojeni vozači hitne službe i saniteta – u nekim županijama svima je ostao isti koeficijent, odnosno, ista visina plaće, ali u mnogim županijama su vozači saniteta završili mnogo lošije.

Vezana vijest

Koronavirus

''Situacija je stvarno ozbiljna. Imamo stari vozni park, evo vidite i odoru koja je istrošena i tako dalje. Uvjeti rada su dosta loši'', rekao je Zdravko Lukežić, vozač sanitetskog vozila

Njihova plaća iznosi između 4500 i 5000 kuna, dok vozač Hitne zaradi između 6500 i 7000 kuna. Tehničar ili medicinska sestra u sanitetu je plaćena oko 5000 kuna, dok u Hitnoj može dogurati i do 8000 kuna.

''Ja sam koliko god je to moguće uvijek na tragu istine, pravde i objektivnosti. Oni ne mogu imati isti koeficijent kao vozači hitne pomoći jer nisu tako često u situaciji da riskiraju svoj život'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vezana vijest

Pacijentima koji ne mogu sami do bolnice vozači sanitetskog prijevoza su spas. Prevoze ih na pretrage u bolnicu i natrag.

''Sanitetski prijevoz je jednako važan koliko i hitna za sve pacijente, i smatramo da se ovaj slučaj i cijela ta problematika mora što prije riješiti. Ovo nije nešto što traje par dana, ovo traje godinama i onaj tko na kraju ispašta, tko to najviše osjeti su pacijenti'', rekla je Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata.

Iako na problem ukazuju godinama, zbog korone su sve dalje od rješenja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!