Ostani doma
Novosti / Hrvatska

projekt blok kvatrić

Što su nekoć bile slavne tvornice, sada je zapušten prostor: 'To je problem koji stoji desetljećima'

Vječnu mladost bivših tvornica nadomak Kvaternikova trga vrijeme je odavno pregazilo.

U sjeni maski i korone, bez da je itko to primijetio, propao je toliko najavljivani projekt Bandićevog Manhattana. Istekli su rokovi, GUP nije prošao i nikom ništa - na Savu ne stižu ni velebni neboderi ni vidikovac.

Ali zato sada imamo ili ćemo imati Mali Manhattan, na Kvatriću. Takozvani Blok Badel mjesto je gdje su nekad bile slavne tvornice metalnog posuđa Gorica i električnih kablova Elka. A sada su samo još jedan primjer devastiranog zapuštenog i zaboravljenog prostora. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vječnu mladost bivših tvornica nadomak Kvaternikova trga vrijeme je odavno pregazilo.

Osim golubova i mačaka u stare tvornice alkoholnih pića Badel i tvornice Gorica uselilo se dvadesetak udruga i rekreacijskih klubova.

Vezana vijest

Milan Bandić

''Gorica je jedan kvartovski problem koji stoji ovako desetljećima takav kakav je (pokazuje), trebala bi postojati tu neka zgrada, da, bi trebalo nešto napraviti i pokrenuti se, nešto bolje- definitivno da'', rekao je stanovnik Zagreba.

Da, krenule su priče s tržnice na Kvatriću, i ne, nije tajkun kupio, već je grad Zagreb krenuo u novu fazu projekta da ovome prostoru namijeni novo ruho

''To treba struka napraviti, da ih se poštuje. A zna se kako će to ići kumskim i prijateljskim vezama'', kazao je stanovnik Zagreba

Ukoliko se projekt Grad u gradu doista ostvari, ovdje bi na mjestu ovih ruševnih objekata trebalo niknuti gotovo 100 tisuća četvornih metara. Tu bi se našle koncertne dvorane, dvorane za razna druga kulturna događanja, poslovni objekti, luksuzni stanovi, ali i prostori lokalne samouprave. 

Vezana vijest

Zagrebački Manhattan

Tvornica Gorica zaštićeno je kulturno dobro i njezina svrha treba biti javna, a u ovom slučaju oživljavanja cijeloga bloka. Grad sklapa javno privatno partnerstvo s tvrtkom koja bi trebala projekt oživjeti. 

Priča kreće 2012. kad je na međunarodnom natječaju idejno rješenje dobila arhitektonska kuća iz Portugala. Ta odluka vrijedi i danas. Bilo bi tu malo po svega- parkovi, dvorane, podzemne garaže, stanovi, poslovni objekti. I sve bi to bilo u redu, poručuje Marina Pavković da omjer snaga nije 49 posto grad, 51 posto investitor.  

''Tu smo odmah u problemu. U problemu smo zato što ako nemate većinsko vlasništvo REZ dakle ne upravljate projektom i ovisni ste o investitoru, bio on domaći ili strani', rekla je Marina Pavković iz Inicijative Obnovimo Zagreb.

Većinsko vlasništvo nije opcija, odgovaraju iz Grada.

Vezana vijest

Bandić

''Mi ne možemo iz proračuna Grada Zagreba graditi hotele, stanove, restorane i druge stvari. To je prilika da privućemo privatni kapital, ne dirajući gradski proračun koja sredstva možemo koristiti za programe koje inače provodimo, a da zadovoljimo javne potrebe'', rekla je pročelnica zagrebačkog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Iz Grada poručuju i da se vodi računa o javnim namjenama prostora, a upravo je to ono što brine Pavković. Sve se na kraju svodi na urbanistički plan uređenja, a njega bismo trebali imati do ljeta iduće godine - tada ćemo i znati sudbinu projekta Bloka Kvatrić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!