Ostani doma
Novosti / Hrvatska

o iznimno teškom stanju

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata za RTL: 'Imali smo dva slobodna respiratora, a trebalo ga je četvero pacijenata'

Sustav je pred pucanjem, mi smo educirani za pomoć a ne da odlučujemo tko će preživjeti, a tko ne, poručila je

Liječnici su cijelo poslijepodne na sastanku u Ministarstvu zdravstva. Detalje sastanka za RTL Danas otkriva liječnica Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata. 

"Na sastanku nije ništa konkretnije dogovoreno, sve udruge iznije su svoje konkretne prijedloge, ministar je rekao da će sastaviti zapisnik i naše prijedloge prenijeti Stožeru. Mi smo tražili da se pooštre mjere koje je donio Stožer, jer ove očigledno je da one nisu doprinijele očekivanom smanjenju broja zaraženih. A ako ove mjere procijenimo dobrima, onda treba pooštriti kontrole provođenja tih mjera te maksimalno smanjiti sva okupljanja na kojima nekontrolirano širi virus", ističe Čulinović Čaić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također je otkrila da su predložili da se privremeno nastava u srednjim školama i fakultetima provodi online.

"Znamo da iako 10 posto mlađe populacije se zarazi, a ostatak zaraženih je među radnoaktivnom populacijom, pokazalo se da mladi neodgovornim ponašanjem prenose virus starijima. Svi mi bez kafića dva,tri  tjedna koliko je potrebno", poručila je.

Također je rekla: "Prognoze su nezahvalne, ako gledamo kako raste broj novozaraženih, bojim se da će brojke biti  i puno veće. Ne bih rekla da je sustav krahirao, ali da je pred pucanjem. To ovisi u kojem području se radi, neke bolnice doslovno grcaju".

Opisala je situaciji u bolnici u Čakovcu u kojoj ona radi: "U mojoj bolnici nije dobra situacija, imamo pet ljudi na respiratoru 50 je hospitaliziranih, otvorili peti odjel za covid pacijente, prije dva dana bili u situaciji da imali dva slobodna respiratora a četiri pacijenta ga je trebalo". 

"Takve situacije su neminovne, ne znamo na koji se način izboriti, nije lako, mi smo educirani za pomoć, a ne educirano da odlučujemo tko će preživjeti, a tko neće. 
Ne znam koliko još možemo izdržati, svi se maksimalno angažiraju, treba dati poticaj tim ljudima, a ne suprotno. Ovih dana primamo dopise od ravnatelja da moramo nositi zaštitnu opremu, jer onda prijeti nam i otkaz. Naravno da je u ovoj situaciji nosimo, Tako da u ovom trenutku ne može se ovako postupati s ljudima koji nose ovaj sustav više nego ikada", poručila je.

Što se tiče onkoloških pacijenata i o tome na sastanku pričali i rekli je da je potrebno da se formira jedinstvena lista svih onkoloških pacijenta posebno za one iz KB Dubrava da znaju kad mogu obaviti pretrage i omogućiti im da s njima rade doktori s kojima bili u kontaktu.

 

 

Što je dogovoreno na sastanku, ide li se u pooštravanje mjera?
2. Konkretno, što tražite?
3. Koliko je realno da ćemo do kraja mjeseca imati 3000 hospitaliziranih, 1500 umrlih?
4. Je li sustav krahirao?

6. Kakva je situacija u vašoj bolnici?
7. Zbog dugova, javljaju se mnogi pacijenti da ostaju bez terapije, pa i onkološki – tko će snositi odgovornost?

5. DO kad će ovaj broj liječnika i sestara moći na svojim leđima nositi broj zaraženih, hospitaliziranih?

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!