Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Big Brother agronomija'

Zakupite vrt, odaberete sadnice, a ostalo prepustite- gruntovčanima: Nova aplikacija omogućava svima da se 'bace' u poljopivredu

Svatko će moći preko mobitela birati što će rasti na njihovom komadu zemlje, a imat će uvid u cijeli proces proizvodnje u realnom vremenu

Na sat vremena vožnje od Zagreba, pored Čazme, prostire se 22 hektara zemlje, mjesta na kojem će uskoro niknuti 2000 do 2500 vrtova Grunteka. 

"Znači Big Brother agronomija. Snimamo svaki pa i najmanji proces na Grunteku i dokumentiramo svaku kanticu, svaki pripravak, ma sve, svaki zahvat će biti striman i objavljen na aplikaciji korisnika", kazao je direktor Grunteka Tino Prošenik.

Vezana vijest

Filip Prša

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prevedeno, svatko će moći preko mobitela birati što će rasti na njihovom komadu zemlje, a imat će uvid u cijeli proces proizvodnje u realnom vremenu. 
U Čazmi niču prvi ogledni primjerci vrtova od 40 kvadrata na kojima će biti po osam gredica. Svaki će biti ograđen, a na njima će raditi iskusni tim od desetak  gruntovčana. 

"Mi ćemo kroz cijelu sezonu raditi na poslovima od uzgoja presadnica, sijanja određenih kultura i njege kako bi to povrće što bolje urodilo i da čovjek u svom vrtu ima za ubrati ono što je očekivao", ispričao je šredsjednik Zajednice udruga hrvatskih voćara Vjekoslav Budanec. 

Za takav vrt i radove na njemu trebat će se izdvojiti 200 kuna na mjesec. Svoje povrće - od mrkve i peršina do rajčica i batata - građani će moći sami ubrati, a postoji i opcija da radnici to naprave za njih i dostave ga na kućni prag. No, iz Grunteka se nadaju da se ovdje neće raditi samo proizvodnji i dostavi zdrave hrane.  

Vezana vijest

Priča o uspjehu: Andru i Vlaha nekoliko ispita dijeli od diplome, a znanje su odlučili uložiti u djedovinu

"S druge strane, Gruntek ćemo otvoriti za druge mogućnosti, za više društveno orijentirane mogućnosti - za obiteljska druženja na otvorenom, na vlastitom vrtu, za piknik varijante u kontekstu Grunteka gdje će ljudi moći pobrati svoje povrće, oprati ga i napraviti roštilj na ovom prostoru", rekao je Prošenik.  

U tom scenariju Gruntek bi mogao postati i izletište, destinacija za bijeg iz grada na kojoj bi se svakog vikenda mogle okupljati stotine građana koji će uživati plodovima svoje aplikacije. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!