Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

HDZ o presudi: 'Otklanjamo kolektivnu odgovornost članova stranke i aktualnog vodstva'

HDZ o presudi: 'Otklanjamo kolektivnu odgovornost članova stranke i aktualnog vodstva'
Matija Habljak/PIXSELL

Smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu

HDZ se priopćenjem oglasio o presudi u slučaju Fimi Media prema kojoj je danas bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na 8 godina zatvora dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna. 

Priopćenje HDZ-a prenosimo u cijelosti:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine. 

Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz 
krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika. 

Vezana vijest

Ivo Sanader

Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud  ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku. 

Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku. 

Obzirom da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka.

Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela", stoji u priopćenju HDZ-a. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!