Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Uložit će žalbu

Plenković prokomentirao presudu u slučaju Fimi Media: 'Nema šanse da mi sad još prišijete i etiketu Ive Sanadera'

Plenković se oglasio tijekom posjete riječkoj tvrtki Jadran–galenski laboratorij d.d

Na Županijskom sudu u Zagrebu u petak je u ponovljenom suđenju bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na osam godina zatvora. Nakon pravomoćnosti presude, njemu i njegovoj obitelji oduzet će se protupravno stečena imovinska korist.

'Ovo je novi HDZ'

Sanader je proglašen krivim za udruživanje u zločinačko udruženje i zlouporabu položaja, a Mladen Barišić i Branka Pavošević za udruživanje i pomaganje u zlouporabi položaja. Sanader novac mora uplatiti u državni proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz to, HDZ mora platiti tri i pol milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Dio novca koji će, postane li presuda pravomoćna, morati vratiti HDZ kao prva stranka osuđena za korupciju, već je blokiran.

O cjelokupnom slučaju oglasio se i premijer Andrej Plenković i to tijekom posjeta riječkoj tvrtki  tvrtku Jadran–galenski laboratorij d.d. nakon čega je davao izjave za novinare. 

Potvrdio je da će zakonski zastupnici uložiti žalbu na donesenu presudu u slučaju Fimi Medije. 

''Današnje vodstvo ni članstvo stranke ne može biti odgovorno za djelovanje pojedinaca koji su počinili ovakva djela i sad se izvlači odgovornost pravne osobe iz odgovornosti pojedinaca. Što se mene tiče, ja tada nisam bio ni član stranke'', kazao je Plenković.

HDZ koji on trenutno vodi nije nimalo nalik onome za vrijeme Sanadera i da uopće ne želi da ga se s njime povezuje. 

"Nema šanse da uz sve što nosimo sada još nosimo etiketu Ive Sanadera. No way. Ovo je drugi HDZ", ustvrdio je Plenković.

Vezana vijest

Ivo Sanader

Nije prošlo bez Milanovića

Osim toga, osvrnuo se na komentare predsjednika Zorana Milanovića koji je njega i predstojnika njegova ureda nazvao vladikom i kaluđerom.

Plenković ga je usporedio sa saborskom zastupnicom Domovinskog pokreta Karolinom Vidović Krišto. 

"Ta sprega između Krišto i Milanovića je jasna kao dan. Milanović je lagao i da smo mi protiv rasprave o kršenju prava Hrvata u Federaciji BiH. Laž da ne može biti veća. U pismu gospodina kojeg naziva kaluđerom, gospodin Zvonimir Frka Petešić je kaluđer. Ponavljam, vojna lekarka, ruganje Tuđmanu... Javnost mora shvatiti logiku gospodina Milanovića'', poručio je Plenković.

Na Milanovićeve kritike i izražavanje straha zbog kolone sjećanja koja bi se idućeg tjedna trebala održati u Vukovaru, Plenković je samo odgovorio ustvrdivši da ako je predsjednika strah dolaziti, onda neka ne ide u Vukovar. 

Dodao je i da su prošlog petka nudili tri termina za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

"Ako hoće sastanak, neka pet dana prije odgovore na poruku", rekao je Plenković.

"Rekli smo da želimo raspravljati o pravima Hrvata u susjednim zemljama, važni su nam i Hrvati u Srbiju i u Crnoj gori. Laž je to što on kaže da ne želimo o tome raspravljati", kazao je Plenković.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!