Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RTL U SISAČKOJ BOLNICI

Majku četvero djece skinuli s respiratora! Liječnica kroz plač: 'Razgovara s djecom, a jučer je bila korak do smrti...'

Trenutak kada skinu pacijenta i samostalno krene disati je za liječnike i medicinske sestre koji se o njemu brinu - najvažniji

U Hrvatskoj je danas gotovo 300  ljudi na respiratoru. Trenutak kada skinu pacijenta i samostalno krene disati je za liječnike i medicinske sestre koji se o njemu brinu - najvažniji.

Prije nekoliko dana u sisačkoj bolnici taj trenutak dočekala je 34-godišnja majka četvero djece. Čim je progovorila liječnica joj je dala svoj mobitel. Nakon dva tjedna ponovno je čula svoju djecu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Majka četvero djece je s 34 godine završila na respiratoru. Izišla je s jedinice intenzivnog liječenja.

"Onog časa kad smo mi nju odvojili od respiratora i kad je mogla razgovarati, dali smo joj telefon i razgovarala je sa svojim članovima svoje obitelji. Slušaš kako ona razgovara sa svojom djecom o običnim stvarima, o školi, razumijete… A jučer je bila korak do smrti praktički. To vas ispuni zadovoljstvom, jer to je razlog zašto radiš ovaj posao", kazala je kroz plač voditeljica Odjela za anesteziologiju u OB Sisak Gordana Živanović Posilović

"Ovo je ratno stanje"

Na respiratoru je devetoro pacijenata, u bolnici njih više od 50. Imaju dvije jedinice intenzivnog liječenja. Kažu, puno je drukčije sad nego u proljeće. 

"Puno stresnije. Sestre su dosta iscrpljene i umorne. Imamo ih 22 na odjelu, rade dan i noć s tim da su jedan dan slobodne. Radi se, organizirane su, u timu smo. Iscrpljeni jesmo, ali kad pacijent ode na odjel – onda to sve zatomimo i sretni smo", kaže glavna sestra Odjela za anesteziologiju u OB Sisak Dr. Ivo Pedišić, Dragana Aleksić

U ratu je bila na fronti, sada opet na prvoj crti. "Ono su bile bombe koje padaju - nije bilo ugodno, ali po načinu i opsegu bolesnih, ovo je ratno stanje. Nema se dovoljno sredstava iako se trudimo da svi imamo sve. Po broju pacijenata koji pristižu, po načinu zbrinjavanje je to što nema ratnog vremena i to je kao rat. Nema radnog vremena, radite koliko je potrebno", kazala je voditeljica Odjela za infektologiju u OB Sisak Dr. Ivo Pedišić Tonka Jozić Novinc

Medicinsku sestru Dubravku Habibović godina dana dijeli od mirovine. Na ovom odjelu je 30 godina i kaže, nije ni trenutka razmišljala da ostavi kolege. 

"Nama je ljudski je uvijek teško. Bez obzira na ovaj COVID. Vi s tim pacijentima živite. Smjene su 12 sati. Vi s tim pacijentima živite. Vi ste s njima više nego sa svojima kod kuće. Kod kuće prespavate, a ovo sve drugo naravno da je teško, posebno kad se pogorša stanje kod pacijenata", kaže Habibović.

Naglašavaju - baš sve u ovoj bolnici je timski rad. Od spremačice do liječnika. 

"Morali smo sve stvari iznijeti iz jedne garderobe, tamo smo stavili dva kreveta. Sada ćete vidjeti sobu koja je priručni rendgen gdje slikamo pacijente. I tu smo sobu iskoristili noćas za bolesnike. Svi resursi koji postoje su profunkcionirali kao bolesnička soba", kaže Jozić Novinc. 

Pluća COVID pozitivnog pacijenta

Pokazuju nam sliku pluća COVID pozitivnog pacijenta. Kažu, ovo je kao ratište. Sve bijelo je upala. "Kako se povećao broj bolesnika imamo određeni broj bolesnika koji odlazi kući, biva na kućnom liječenju nekoliko dana, dođe do pogoršanja simptoma, gušenje, respiratorni simptomi i oni se vraćaju u bolnicu i obično se svi primaju na terapiju kisikom", kazao je ravnatelj OB Sisak Dr. Ivo Pedišić, Tomislav Dujmenović.

Nitko sretniji od njih kad pacijenta otpuste iz bolnice, ali neke bitke su ovdje i izgubljene. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!