Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Kraj prepucavanja?

Dogovoren termin sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost: Milanović i Plenković napokon bi trebali sjesti za isti stol

Da razgovor dva ključna političara, svemu unatoč, nema alternativu, jasno je i njima samima

Došao je taj dan - dva zagrebačka brda imaju teme i termin.

Predsjednik i premijer koji tjednima jedan za drugog nisu imali lijepih riječi, u ponedjeljak bi trebali sjesti za isti stol na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pozdravila je to i opozicija jer tema ima pregršt, baš kao i otvorenih pitanja. 

Nakon komunikacije putem medija i preko svojih predstojnika ureda, Milanović i Plenković, izgledno je, za tri dana konačno sjedaju za stol.

"Mi smo na tragu toga da bude u ponedjeljak 23. ali ne znam je li se to potvrdilo", rekao je premijer Andrej Plenković.

Vezana vijest

Andrej Plenković

No na Pantovčaku se čude zašto premijer ne pristaje na sastanak u Vili Weiss, gdje su se sjednice VNS-a inače održavale. Prostor, kažu za RTL, zadovoljava sve epidemiološke mjere.

U Vladi žele sastanak u NSK, jer je veći prostor. "Obzirom da je zadnji put domaćin bio Ured PRH, mogli smo tražiti Banske dvore, ali zbog COVID-19 situacije jedino razumno rješenje je NSK", kažu za RTL.

I s bivšom predsjednicom su imali praksu - jednom Ured predsjednika Republike Hrvatske, drugi put sastanak VNS-a u Vladi.

Vezana vijest

Ćorić, Butković, Aladrović

Dvojbi je bilo i oko tema, no one su usuglašene.

Premijer je želio razgovarati o Hrvatima u susjednim državama, dok je predsjednik inzistirao na pogoršanju položaja Hrvata u BIH. Razgovarat će se o jednom i drugom. Premijer je htio i o Nacionalnoj strategiji, no predsjednik smatra da Vijeće kojim predsjeda, nije prava adresa. Također ne želi vidjeti nikog tko nije član Vijeća, primjerice glavnu državnu odvjetnicu.

Stanje u pravosudnom sustavu, koje je na dnevnom redu, na sastanku pokriva resorni ministar.

Vezana vijest

Milanović i Plenković

Nakon napada na Vladu, premijer je ocijenio da je na djelu radikalizacija u društvu, a predsjednik potom pozvao na sjednicu Vijeća. No ta prilika stiže tek 42 dana poslije događaja koji je zgrozio državu.

"Pa vodit ćemo raspravu na tu temu, da li ćemo se suglasiti to je pitanje", poručio je Plenković.

Opozicija, za koju je zdravstvena ugroza i koronakriza tema broj jedan, pozdravlja sastanak.

"Dobro je da se sastaje i da razgovaraju o ovoj temi ali sabor mora biti taj koji donosi restriktivne odluke", rekao je Domagoj Hajduković, saborski zastupnik.

Vezana vijest

Damira Gregoret

"Ono što bi trebali dobiti je preporuka vijeća da se 1. uspostavi pravni poredak kod proglašenja mjera i da se ograničenje ljudskih prava vrati u parlament ako je ono nužno", izjavila je saborska zastupnica Sandra Benčić.

Desnica pak i Plenkoviću i Milanoviću, dijeli packe.

"Oni su se trebali sastati, to je prvo, drugo, oni sve nas cijelu javnost zamaruju svojim odnosima, a znaju 1 o 2 puno, tko je kad jeo kroasane, tko je kad kupio auto, a to znaju jer su prijatelji", poručio je Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta.

Da razgovor dva ključna političara, svemu unatoč, nema alternativu, jasno je i njima samima pa bismo u ponedjeljak trebali doznati i ključne zaključke - Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!