Ostani doma
Novosti / Hrvatska

što nas čeka od subote

Plenković predstavio nove mjere. Zatvaraju se kafići, restorani, teretane... Moguća promjena i što se tiče školskih praznika

Planirane mjere stupaju na snagu u subotu, 28. studenog, trajale bi do 21. prosinca, poručio je premijer

Nakon što je  u podne održana sjednica Vlade premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vladi oko 14 sati održat će konferenciju za medije na kojoj će predstaviti nove, strože mjere, za suzbijanje širenja koronavirusa. 

"Planirane mjere stupaju na snagu u subotu, 28. studenog, trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo uoči Božića omogućiti učinkovitiju borbu protiv koronavirusa. S današnjim brojevima, iznad 4.000 novozaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere", rekao je na sjednici Vlade Plenković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Broj dnevno zaraženih danas je nažalost premašio 4000 i zato ćemo predstaviti novi paket mjera", rekao je Plenković.

"Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen pogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno", rekao je premijer.

Vezana vijest

plenković mjere

"Premda su brojevi sporije rasli, nisu počeli padati. procjene je bilo teško davati ako se ne budemo svi pridržavali mjera jer je osobna odgovornost najučinkovitija. Naglašavao sam da o nama samima ovisi hoćemo li spasiti živote i zadržati radna mjesta i da se situacija može pogoršati ako se nećemo pridržavati mjera", kazao je.

"Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne", kazao je premijer.

Na devet hospitaliziranih jedna će osoba preminuti

Naglasio je da i neovisno o novi mjerama dinamika zaraze opet ovisi o svakome od građana: "Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, slično je svugdje u svijetu. Na devet hospitaliziranih jedna će osoba preminuti.

Prmijer je apelirao na sve da nose maske i da se ne rukuju i izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan, kao i da prozračuju prostore. Naglasio je da se moraju provoditi mjere, testirati, čuvati zdravstveni sustav i pripremiti se za distribuciju cjepiva.

Plenković predstavlja mjere:

- zabrana javnih događaja s više od 25 osoba

- privatna okupljanja najviše deset osoba

- obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu

- javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h

- obustavljaju se svadbe

- na pogrebima može biti najviše 25 osoba

- obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina

- na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine

 - maksimalna popunjenost 40 posto u javnom prijevozu

- vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu

- na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru, obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora

- ograničenje za pekare je do 22 sata

- zabrana prodaje alkohola od 22 sata

- zabranjeni su sajmovi i kladionice

- autoškole - teoretski dio nastave isključivo online

- obustavlja se rad restorana i kafića, osim u hotelima

- dostava je dopuštena

- zatvaraju se teretane i sportski centri

- nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove.

- nema dječjih igraonica, nema plesnih škola

- u kinu nema konzumacije hrane

- preporučuje se da mise budu online, u ckrvi na misi smije biti 25 vjernika 

- škole stranih jezika mogu biti samo online

Podržavate li nove, strože mjere?

Rezultati
Da: 1290 odgovora
Ne: 867 odgovora
  • Da:

    60% (1290)

  • Ne:

    40% (867)

Vrati se na glasanje

Promjena životnog stila

Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca, ako se do tada broj zaraženih spusti, dio mjera će se ukinuti, u protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi.

'Mi smo protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata'', rekao je Plenković dodavši da COVID-19 mijenja način našega života.

"Moramo promijeniti naš životni stil kako bismo zaštitili zdravlje'', istaknuo je.

"Cilj je održati zdravstveni sustav, a pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere", kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je da smo u prošlom tjednu imali porast od 15 posto. Tjedan ranije je bilo 7, a prije toga 4,4 posto.

"Incidencija nam je među najvećima u Europi, po mortalitetu smo u sredini - na 13. mjestu. Nažalost imamo i veliki broj umrlih. Situacija je zabrinjavajuća. Broj ljudi u bolnicama i na respiratorima nam raste, raste i broj umrlih. Epidemiološka situacija nam je zabrinjavajuća", rekao je Capak.

Naglasio je kako je najvažnije smanjiti intenzitet kontakata.

"Smanjio se intenzitet rasta novozaraženih, ali snimo spustili trend prema dolje. Proteklih dana imamo povećani rast i to moramo okrenuti u korist smanjenja dinamike zaraze", rekao je premijer, a na novianrski upit misli li da smo zakasnili s mjerama naglasio je: "Naš je cilj, mi živimo u dva paralelna svemira. Postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli".

Što se tiče antigenskih testova Capak je naglasio da brzi testovi imaju prednosti a to je lakoća izvođenja, brzina, jeftinoća. Imaju i mane, visoki broj lažno negativnih.

Ići ćemo u veliku primjenu antigenskih testova, koristit ćemo ih samo kod simptomatskih pacijenata.

"Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenh djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati", kazao je Capak. 

Situacija oko škola i fakulteta

Što se tiče obrazovnih institucija premijer je rekao: 

"Obrazovanje ima poseban režim. Fakulteti i sveučilišta, preporuka je da se ide na online nastavu osim studija koji zahtijevaju dolaske na fakulttete. Što se tilče srednjih škola, inicijativa za online nastavu je na ravnateljima i osnivačima škola."

Čini se da će se dogoditi promjena  oko zimskih školskih praznika.

"Ministar Fuchs u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje praznika produži još jedan tjedan, kako bismo nakon druženja osigurali još za jedan dodatni tjedan, što je s epidemiološkog aspekta dobro", kazao je premijer.

Premijer je rekao da se razmišlja i o kaznama za nenošenje maski i nepoštivanje mjera.

"Radimo to nerado, ali ako će se neki među nama ponašati beobzirno i ugrožavati druge, moramo posegnuti i za sankcijama. Meni je to problem, radimo to nerado".

Plenković tvrdi da će naći način da se spase radne mjesta. Iako su velike razlike između županija ali sada je cijela Hrvatska u crvenom. ''I Istra je u debelom crvenom, pa nema smisla da se mjere u nekim županijama ne primjenjuju'', objasnio je.

Naglasio je da Hrvatska u usporedbi s drugima ima normalniji život, i imala ga je prethodnih mjeseci: "Važno  je obrazovanje, rad i proizvodnja uz okvirni cilj zaštite zdravlja građana. Ne mogu dovoljno naglasiti da svaki kontakt, bilo u kafiću, restoranu, nebitno u ovom trenutku je luksuz koji je nebitan za zdravlje. Sve što se može izbjeći, a nije posao i obrazovanje, sve to je nebitno", poručio je.

Božinović je pak rekao: "Arena je aktivirana, a kada će se staviti u funkciju je procjena zdravstvene struke. Ona je predviđena za bolesnike koji su u fazi kad prođu najteže razdoblje bolesti", a također je naglasio: "Odluka o zabrani sajmova se odnosi i na advente".

 

Vezana vijest

Andrej Plenković

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!