Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ROBOTSKI NAVOĐENA BIOPSIJA

RTL ekskluzivno na operaciji koju vodi robot: U svega nekoliko minuta detektira mjesto tumora!

Iako se pacijent ne vidi, kirurzi točno znaju u kojem dijelu mozga i koliko duboko se nalazi tumor

Iako se roboti u medicini kOriste već 40-ak godina, mnogi još zAziru od ideje da ih operira doktor od čelika. No kombinacija robota i čovjeka pacijentima već Ulijeva povjerenje, osobito kad se vide rezultati.

U zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica, popularnoj Vinogradskoj, prvi je put obavljena robotski navođena operacija na mozgu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se pacijent ne vidi, kirurzi točno znaju u kojem dijelu mozga i koliko duboko se nalazi tumor. 

"Robotska ruka je stavljena na poziciju i sada putem softvera i sa navigacijom se točno namješta trajektorij, odnosno smjer gdje će ući igla za biopsiju samog tumora", kaže neurokirurg u KBC-u Sestre milosrdnica Krešimir Rotim

Robot je u svega nekoliko minuta odredio koordinate za ulaz igle, što bi u standardnoj proceduri trajalo barem dva sata dulje.

"Mi smo pacijenta morali uspavati i nakon toga bi on išao na transportnom respiratoru na snimanje CT-a i nakon toga smo ga ponovo vraćali u salu i tak onda je počinjala procedura", govori anesteziologinja Inga Mladić Batinica

Robot je kirurzima pomogao da kroz milimetarski otvor u lubanji, provuku iglu i odstrane dio stanica tumora. Za pacijenta to znači lakši i brži oporavak nego inače.

"Bio bi veći rez, znači radio bi se otvor na kosti veličine centimetar i pol, a ovo je puno komfornije, pacijent kad se probudi, ako sve bude u redu neće uopće znati da je bio na operaciji. Kakav je vama bio osjećaj prvi put s ovim raditi? Dobar, odličan, baš vrlo elegantno", jasno će Rotim.

A ovo je rezultat nakon 15-ak minuta posla - pet različitih uzoraka tumora prema kojima će se odrediti terapija. U sali koja izgleda poput high tech kino dvorane - ovo je glavni instrument.

Prvi put isprobani u Hrvatskoj

"Ovdje imamo robot koji sam automatski navodi mjesto na kojem se buši rupa u lubanju i uzima uzorak mozga, uređaj koji služi za to da bise sve napravilo određenim redoslijedom i na kraju upravljačka jedinica zapravo koja upravlja tim samim robotom", jasno će specijalizant neurokirurgije Filip Vrban. 

Petnaestak minuta kasnije, u susjednoj dvorani, doktor Rotim isprobava još jedno robotsko čudo - naočale - mikroskop. Evo čemu služe.

Ja mogu stajati u savršeno dobrom ergonomskom položaju,  mogu stajati ovako ili ovako slika mi je uvijek ista.

Prije su se kirurzi prilagođavali ogromnom mikroskopu namještenom iznad tijela, pa su ne rijetko i sami imali problema s kralježnicom, baš poput ovog pacijenta.

Evo hernija je uklonjena, živac je potpuno slobodan, i taj čovjek više neće trpjeti bolove. 

I dok su u zapadnoj Europi već uobičajeni dio operacijskog inventara, ovi su roboti prvi put isprobani u Hrvatskoj, no tu su za sad - samo na posudbi. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!