Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ZARAŽENA MU SUPRUGA

Epidemiologinja o Plenkovićevoj samoizolaciji: 'Ako se u kućanstvu mogu odvojiti, onda je to 10 dana'

Bliski kontakt mora biti u samoizolaciji 10 dana, kazala je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer

Među onima u samoizolaciji od sinoć je i premijer Andrej Plenković, jer mu je supruga pozitivna na koronavirus. 

Nakon pojave blage temperature, Ana Maslać-Plenković jučer se testirala i nalaz joj je pozitivan. Odmah potom testirao se i sam premijer. Njegov je nalaz negativan te mu je određena epidemiološka mjera 10-dnevne samoizolacije. 

Zašto 10 dana izolacije?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, upute HZJZ-a propisuju da kontinuirano bliski kontakt oboljelog ide u samoizolaciju na 20 dana, osim u slučajevima kad si mogu osigurati da budu izdvojeni od zaražene osobe. Iz Vlade su poručili kako se premijer Plenković trenutno izolirao u potkrovlju obiteljskog doma te je tako odvojen od supruge i djece.

Vezana vijest

Andrej Plenković

"Bliski kontakt mora biti u samoizolaciji 10 dana. To što ljudi žive u istom kućanstvu, ukoliko se u tom kućanstvu mogu fizički odvojiti, znači da imaju različite sanitarne čvorove, različite kupaone, znači kupaone odvojene, onda je to 10 dana", kazala je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer te dodala da je za premijera 10 dana normalna samoizolacija. 

Sutra sjednica Vlade

Premijer se osjeća dobro te će sutra sjednicu Vlade voditi online. Inače, prema Vladinom pravilniku može je voditi i potpredsjednik kojeg odredi premijer.  

"To će biti prva sjednica Vlade gdje neće biti predsjednik Vlade fizički prisutan, ali će biti prisutan video vezom, a sutra će se još točno definirati tehnički detalji da vidimo na koji način to najbolje organizirati", kazao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!