Ostani doma
Novosti / Hrvatska

kažnjavanje neodgovornih

Što građani misle o kaznama za nenošenje maski? 'Potrebne su! Je grubo, ali moramo se pridržavati'

Kazna za one neodgovorne je od 500 pa čak i do 10 tisuća kuna

A prije nego što cjepivo stigne - strogim se mjerama i kaznama nastoji obuzdati epidemiju. Protiv onih neodgovornih ide se novčanim kaznama od 500 pa čak i do 10 tisuća kuna. No postavlja se pitanje, kako će ih policija ispisivati. 

Odnosno, smiju li ući u vaš dom i popisivati ljude te hoće li postojati prvo mjera upozorenja zbog nenošenja maske. Ministar unutarnjih poslova tvrdi da policija nije dobila nove ovlasti - već da će se kažnjavati oni uporni prekršitelji.

Vezana vijest

Andrej Plenković

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sa ili bez nje, ispod ili preko nosa, i na zagrebačkoj i splitskoj tržnici o maskama i kaznama svi razmišljaju. Slično i u ostatku Hrvatske. 

''Potrebne su te kazne, je grubo, je ljudi nemaju, ali se moramo i pridržavati'', smatra Marija iz Splita.

''Ne bojim se jer mi nemaju od čega uzeti, blokiran sam i imam samo crkavicu'', rekao je Mladen iz Zagreba.

''Kazna je svaka previsoka, ali mislim da su bezveze i kazne i maske i sve to skupa, toga je više dosta'', kazao je Čedomir iz Rijeke.

Ako zakon prođe saborsku proceduru, kazne bi se mogle primjenjivati već ovaj vikend. 

Vezana vijest

Krunoslav Capak

U dom policija ne smije bez sudskog naloga

''Nikome nije namjera da se ovime uvodi represija. Prije svega upozorenje, ukoliko netko ostane uporan pri svom stavu onda se mogu primijeniti, ali sigurno ne, da će upadat u nečiji stanove i brojati ljude, nije to poanta'', rekao je ministar Božinović.

Iz policije ističu, nisu dobili veće ovlasti, od onih koje već imaju. U nečiji dom kao i do sada ne mogu ući bez sudskog naloga, ali kažu, do sada je uglavnom bila dobra suradnja s vlasnicima stanova.  

''Mogućnost nasilnog ulaska policije u stan izuzev nekakavih okolnosti koji nisu podudarni s zakonom o policijskim poslovima, jednostavno nisu mogući. Mora se raditi o prijekoj potrebi, gdje se radi o ugrožavanju života, zdravlja ili imovine većeg opsega, ali to ovisi od slučaja do slučaja'', rekao je Davor Posilović, načelnik Sektora policije u PU zagrebačkoj.

Vezana vijest

Tramvaj

Djelovat će uglavnom po prijavi susjeda, kao i do sada, u slučaju buke i slično, pa su zato pozvali građane na suradnju.   

Ako će susjed svog susjeda tužiti, mislim što reći, nego nema ništa od toga'', komentirao je Sebastijan iz Rijeke.

''Jako bi zamjerili ako bi nešto doznali da si ih ti prijavio, ali bi trebalo bi'', rekao je Matko iz Splita.

''Ako ga poznajem nazvao bih ga, daj to ono'', komentirao je Zlatko iz Zagreba.

''Normalno da ne bih. Izdajnik je za mene dno dna. Dante kaže deveti krug pakla'', kazao je Ante iz Splita.

Vezana vijest

Vili Beroš

Nenošenje maske kažnjavat će i inspektori civilne zaštite i državnog inspektorata, koji ako osoba ne surađuje, mogu pozvati policiju. Posebno će se upozoravati i na pravilno nošenje maske. Kao i kod sličnih prekršaja, prvo će se ići mjerom pisanog upozorenja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!