Ostani doma
Novosti / Hrvatska

do 15. prosinca

Novi granični režim za ulazak u Hrvatsku: 'Neki putnici nisu ni bili upućeni u odluke, pa su se vratili'

Više nije uvjet državljanstvo, već lokacije s koje putnik dolazi

Od jučer je uveden novi granični režim prema kojem za ulazak u Hrvatsku svi putnici, bez obzira na državljanstvo, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili moraju u samoizolaciji čekati rezultate testa. Zapravo, sve je isto kao i u ožujku kada se Hrvatska prvi put zatvorila. Među iznimkama su neke profesije, od prekograničnih i zdravstvenih radnika do studenata, diplomata i novinara. Ministar Božinović pojasnio je pravila koja vrijede do 15. prosinca.

Problem nisu putnici koji imaju PCR test, oni ulaze dosta brzo, nego iznimke kojih ima dosta. Oni s nekom dokumentacijom moraju potvrditi svoj status iznimke i tu se gubi nešto vremena. Današnji dan na granici u Slavonskom Brodu protekao je u najboljem redu. 

Pad broja vozila

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Policijski službenici su jako dobro upoznati s poslovima koje obavljaju u vezi granične kontrole s odlukom Stožera civilne zaštite Vlade RH i sa uputama ravnateljstva policije Uprave za granice '', rekao je Ivica Ostrun, voditelj Službe za granicu PU brodsko-posavske.

Pad je broja vozila koja su prešla granični prijelaz Slavonski Brod za 75 posto. Danas su granicu prešla 1152 vozila, a jučer je to bilo 4 500. 

''Pad broja putnika je za 79 posto, što je i očekivano. Neki putnici nisu ni bili upućeni u odluke, pa su se vratili. Oni koji ne spadaju u iznimke upućeni su u obavezu posjedovanja PCR testa koji je važeći za narednih 48 sati'', pojasnio je Ostrun.

Bilo je izrečeno 55 mjera samoizolacije za one koji nisu imali PCR testove. 

Vezana vijest

koronavirus

''Te će osobe obaviti testiranje, kad dobije negativni test, epidemiolog će tu mjeru poništiti i oni će se moći nastaviti kretati prema onom odredištu gdje su planirali'', kazao je Ostrun.

Bilo je svega 4 PCR testa, iako je u Slavonskom Bordu najveći promet u odnosu na druga dva susjedna granična prijelaza. Više nije uvjet državljanstvo, već lokacije s koje putnik dolazi. 

''To je bitno za državljane EU. Nije bitno iz koje države dolaze, nego s kojeg područja dolaze. Europski centar za kontrolu bolesti i zdravlja određuje crvene ili zelene zone. Trenutno imamo jako malo zelene zone, no na one sa zelenih zona se ne odnosi obaveza PCR testa, a na druge se odnosi - važeći PCR test ili testiranje u Hrvatskoj'', rekao je Ostrun. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!