Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nakon teške bolesti

Tragično preminulu Valentinu pokopali u vjenčanici sa zaručničkim prstenom na ruci

Tragično preminulu Valentinu pokopali u vjenčanici sa zaručničkim prstenom na ruci
Screenshot/Facebook

Ona nije bila "samo" atletičarka - dogodine bi bila doktor znanosti, dobitnica je Rektorove nagrade, asistentica na geografskom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ...

Hrvatska atletičarka Valentina Valjak preminula je prošli tjedan u Zagrebu u 33. godini nakon kratke i teške bolesti.  Samo 13 dana prije smrti djevojka porijeklom iz Brezničkog Huma istrčala je Plitvički polumaraton i pobijedila, tjedan dana prije smrti proslavila i 32. rođendan. No nije imala šanse boriti se za život - teška bolest bila je jača.

Atletska obitelj u velikoj je tuzi, ali i Valentinina obitelj i zaručnik. Jer trebala je stati pred oltar u srpnju iduće godine.

"Dogodine bi bila doktor znanosti", rekao je Valentinin brat Mario Valjak za Varaždinske vijesti i dodao:

"S obzirom na to da su i djed i baka, stric i teta i naši roditelji vezani uz Breznički Hum, a i Valentinina je želja bila da se jednog dana vrati na rodnu grudu svojih roditelja, pokopali su je u vjenčanici i sa zaručničkim prstenom na ruci...Bila je uspješna u sportu, ali i za katedrom. Dobitnica rektorove nagrade i asistentica na geografskom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pokopana je u srijedu na mjesnom groblju u Brezničkom Humu", pišu Varaždinske vijesti.

( Facebook Atletski klub Svetice) 

Bila je uspješna i za katedrom i u sportu - nema te stvari koja joj nije išla za rukom 

"Bio sam joj prvi trener, koji joj je usadio ljubav prema sportu i atletici. Sjećam se kako je krajem devedesetih godina na treninge u OŠ Antuna Mihanovića u Dubravi, uz svog starijeg brata Marija, došla mala simpatična bucmasta djevojčica Valentina", rekao je Igor Čordaš, njen trener u Atletskom klubu Zagreb, pa nastavio:

"Opaka podmukla bolest nije joj dala nikakve šanse, čak ni da se bori za svoj život, a Valentina je uvijek bila pravi i istinski borac. Od prvih treninga krasile su je neke osobine koje mi treneri izuzetno cijenimo kod sportaša: predanost, redovitost, motorička inteligencija, velika želja i natjecateljski duh". 

Bio je užitak gledati ju kako trenira sa žarom. U jednom trenutku prestala je aktivno trenirati i posvetila se školovanju.

"Valentina je i tu postigla izvrsne rezultate završivši težak i zahtjevan fakultet, gdje se kasnije zaposlila kao asistentica. Ljubav prema sportu ipak je bila jača te se ponovno vraća atletici, u rekreativnu grupu našega kluba, gdje smo se ponovno zbližili i ugodno družili. Natjecateljski duh koji je imala ipak joj nije dao mira, tako da je u jednom trenutku odlučila ponovno krenuti u natjecateljske treninge, ovaj put u pitanju je bilo trčanje na duge pruge. U vrlo kratkom vremenu vidjelo se da je kao stvorena za te discipline: niska, lagana i racionalnog stila trčanja vrlo brzo je napredovala. Uz svoj redoviti posao trenirala je koliko god je mogla, predano i srčano, te je bila primjer mnogim drugim sportašima u mojoj grupi svojim pristupom treninzima i natjecanjima. Godine 2016. postiže i svoj najveći uspjeh osvojivši treće mjesto na seniorskom državnom prvenstvu na 10.000 m. Kasnije se prebacila na cestovne trke i uživala u tome. Na svojoj je zadnjoj utrci, Plitvičkom polumaratonu, pobijedila. Nažalost, Valentina, ovu utrku nisi mogla dobiti. Uvijek ću pamtiti naše zajedničke  sportske trenutke, tvoj blagi pogled i iskreni osmijeh. Ostat ćeš svima nama zagrebašima zauvijek u sjećanju", napisao je njen trener. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!