Ostani doma
Novosti / Hrvatska

nema više zezancije

Stižu uskoro! Sabor izglasao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera - nenošenje maske 500 kuna

Stižu uskoro! Sabor izglasao kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera - nenošenje maske 500 kuna
RTL.hr

Za zakon je glasalo 76 zastupnika, a 53 su bila protiv

U Saboru su usvojene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim su propisane, među ostalim, kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera. 

Za zakon je glasalo 76 zastupnika, a 53 su bila protiv. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vladajući klubovi zaključkom su također obvezali Vladu da tri puta godišnje dostavlja izvješće o provedbi mjera iz zakona. 

Spomenuti zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događanja i okupljanja.

 Kad se radi o kaznama, za fizičku osobu koja nepravilno nosi maku za lice ili medicinsku masku iznosi 500 kuna.

 Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10 tisuća kuna.

Mjere će provoditi policija, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.

Naplata kazni usklađena je s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto izrečene kazne.

Vezana vijest

Stožer

 Prema prekršiteljima će se prvo ići upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome - prema njemu se mogu primijeniti prekršajne odredbe. Izmjenama tog zakona policija nije dobila nove ovlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ustvrdivši da nitko nikome neće upadati u stan s obzirom na to da je dom Ustavom zaštićena kategorija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!