Ostani doma
Novosti / Hrvatska

epidemiološke mjere

Varaždinska županija bilježi blag pad novozaraženih, Čačić smatra kako Lauc izgovara gluposti

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 59 osoba

Varaždinski župan Radimir Čačić pozvao je na dodatno pooštravanje mjera u zemlji i naglasio kako njegova županija, nakon što je prva uvela strože mjere, nakon dva tjedna bilježi blagi pad novozaraženih.

Vezana vijest

Misa

Online nastava

U međuvremenu je stigla i odluka o online nastavi za sve srednjoškolce. Čačić je prokomentirao svoju raniju izjavu kako su odgovorni u državi svjesno lagali. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Da li iz neznanja, da li iz politikantstva, ne ulazim u to, ali najsvježiji takav primjer neznanja ili nekih drugih razloga je gospodin Lauc neki dan. Gdje čovjek izgovara gluposti koje normalan čovjek ne može ni čuti, a kamoli izgovoriti. Njegova izjava da cjelokupna priča će polako stati, jer da na broj zaraženih koje imamo otprilike pet do deset puta, dakle uzmite prosječno sedam i pol je više zaraženih koji nisu evidentirani. Varaždinska županija danas ima deset i pol tisuća zaraženih, pomnožite to s polovicom toga što je on rekao, dakle to je negdje 78 000. 78 000 prema procjeni stručnjaka koji je član znanstvenog vijeća Vlade. Znanstvenik! Od 100 060 građana županije, svaki drugi je zaražen. Dal se to vama čini sasvim glupim ili ekstremno glupim?'', pitao je Čačić. 

Danas je petnaesti dan novih mjera u Varaždinskoj županiji. Čačić tvrdi da je pod dojmom i da bi neki u Nacionalnom stožeru htjeli da mjere ne daju rezultate. 

''Ne treba biti genije, a ni liječnik da se zna da se ta bolest prenosi kontaktom ili blizinom. Dakle kad prekinete kontakt ili blizinu, smanjujete bolest. Ne trebamo za to biti član nacionalnog ili bilo kojeg stožera. Prekinuli smo ugostiteljstvo, naravno da imamo rezultate. Prije tri tjedna, smo imali 172 čovjeka na kisiku, pred tri dana smo imali 272 čovjeka na kisiku, dnevno nam se ritam povećavao, došli smo do 10 dnevno povećanje, danas bi bili na preko 300. Danas smo na 258'', rekao je župan.

Vezana vijest

Ivan Đikić

Varaždinski model

Dva tjedna od uvođenja strožih mjera započeo je lagani pad. Čačiću je drago da je Vlada dala uputstva i da je Nacionalni stožer primijenio varaždinski model na cijelu Hrvatsku. Rezultate na nacionalnog razini varaždinski župan očekuje krajem tjedna. 

''Mi smo u međuvremenu pooštrili mjere. Mi smo paralelno istoga dana uveli ono što smo mogli kao županijski stožer, što ne ovisi o Vladi, a to je online za srednje škole. Prije pet dana smo uveli online i za više razrede osnovne škole. Drago mi je da je danas Vlada donijela odluku za online za srednje. Nažalost, kasni se najmanje 14 dana. Međutim ovdje nije krivica na Vladi, to su mogli  donijeti svi županijski stožeri u županijama koje su visoko ugrožene. Mogli su napraviti kao i mi'', smatra Čačić. 

Čačić da su srednje škole u županijama kao što je njegova, veliki problem. Zato što 85 posto učenika putuje u grad Varaždin. Tvrdi kako putovanje pridonosi širenju zaraze, pritom Čačić ne ulazi u razmjere zaraze. 

''Mi nemamo problem s online. Zato smo to i uveli, i nemamo problem s čuvanjem učenika viših razreda osnovnih'', rekao je Čačić.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!