Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Šokantni prizori

Potresni kadrovi iz KB Dubrava: U 24 sata iz bolnice izašla 24 lijesa

Konačno dobre vijesti o padu broja zaraženih ali i šokantne slike iz bolnice Dubrava u kojoj je u 24 sata umrlo rekordnih 24 ljudi

Nijedan dan nije u Dubravi umrlo toliko pacijenata od Covida kao u posljednja 24 sata. Njih 24-ero. Jedna za drugima mrtvačka kola parkiraju sa stražnje strane bolnice. 

Pacijenti te prizore gledaju s prozora svoje sobe, dok se bore za dah. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doktori i sestre ne srame se priznati; "ispod ovih odijela plačemo". 

"Ima i tuge i bijesa i plača i razočaranja u svakom slučaju. Smrt je postala svakodnevni dio našeg posla, uistinu nismo navikli na ovako veliki broj smrtnih slučajeva", kazala je Tatjana Kereš, pročelnica Zavoda za hitnu i intenzivnu, KB Dubrava.

Kad ulaze u novu šihtu više se ne pitaju hoće li preminuti neka baka ili djed koje su jučer upoznali, nego koliko njih.

"Najgore je što ne možemo predvidjeti tko će se pogoršati, a dosta nam se pogoršaju mladi ljudi, pa ne možemo baš naći mjesta na intenzivnoj", podijelila je Besa Osmani, liječnica u KB Dubrava. 

Vezana vijest

Alemka Markotić

Dubrava je krcata. U jednom danu 24-ero umrlih. Smrtnost na respiratoru je 68 posto, drugim riječima, dvije od tri osobe spojene na respirator, neće preživjeti. Trenutno 457 pacijenata leži u Dubravi, popunjenost je 73 posto, bolnica maksimalno može primiti 620 pacijenata. 

Kada su novinarske ekipe snimale covid odjele početkom jeseni, razmak između kreveta u sobama bio je velik, danas su na odjelu krevet do kreveta.

Na pitanje je li im dosta svega, pa i novinarskih ekipa koje dolaze, odgovaraju kratko.

"Sve za dobrobit pacijenata", potvrdila je kroz smijeh medicinska sestra KB Dubrava Arijana Ježek.

"Pa evo svaki ulazak je jako težak, pacijenti su jako komplicirani, odijelo nije problem, ali maske nas ubijaju", podijelio je medicinski tehničar KB Dubrava Tomislav Horvat. 

Vezana vijest

Koronavirus, testiranje

"Nekako ne smiješ emocijama dati da te savladaju", zaključila je Ježek.

Toliko osoba ne može samostalno disati da je skrb postala i tehnički teška – jučer je srušen i logistički rekord, potrošeno je, odnosno, u jednom danu pacijentima je isporučeno 360.000 litara kisika, dnevna potrošnja prije korone je bila 40.000 litara kisika.

Gotovo svi pacijenti koji sad leže u Dubravi zarazili su se prije zatvaranja kafića i restorana, dakle nakon onog naglog rasta broja slučajeva sredinom studenog.

Dakle, čak i ako u ovom i idućem tjednu dođe do pada broja dnevno novo zaraženih, to će se u hodnicima Dubrave primijetiti tek mjesec dana.  

"Nažalost, još uvijek je percepcija javnosti da je ovo bolest koja se događa nekome drugome i na nekom drugom mjestu, a ne ovdje", rekla je Ježek. 

Događa se, upravo ovdje. Iz bolnice je u lijesu otišlo već 2870 ljudi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!