Ostani doma
Novosti / Hrvatska

mjesto čelnog čovjeka splita

Kandidat za splitskog gradonačelnika Željko Kerum za RTL kaže: 'Vrijeme je poniznosti, no treba pripremiti grad'

Jedan od kandidata za splitskog gradonačelnika je i Željko Kerum, a Andro Krstulović Opara po novi mandat ne ide

Tko će biti gradonačelnik Zagreba, o tome smo u Direktu već puno puta govorili, ali zanimljivo bi za lokalne izbore moglo biti i u Splitu. Za razliku od Rijeke i Zagreba, gdje je 20 godina sve isto - Split ide malo lijevo, malo desno, u tom su razdoblju promijenili 7 gradonačelnika iz 5 stranaka. Sadašnji gradski gazda, Andro Krstulović Opara po novi mandat ne ide.

Ni HDZ ni SDP ni Domovinski pokret nisu sigurni tko će im biti kandidati, ali zato je kandidat HSLS-a jedan ginekolog, a HNS-a bivša predsjednica Hajdukovog Nadzornog Odbora. Razgovarali smo s njima ali i mogućim SDP-ovim kandidatom. Evo njihove vizija grada pod Marjanom i što pod hitno treba mijenjati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kako ja vidim razvoj Grada? Dakle jedno nezadovoljstvo načinom upravljanja potaknulo me na razmišljanje i s sugrađanima na dnevnoj razini razgovaramo o tome što ne vrijedi u našem gradu. Mislim da na temelju svog iskustva mogu ponuditi građanim drugačiji način upravljanja način upravljanja gradom'', rekla je Branka Ramljak, kandidatkinja za gradonačelnicu Splita.

''Hitno treba promijeniti vlast i način vladanja u gradu Splitu, a zatim treba dovršiti one projekte koji su započeti, a nisu dovršeni. Prioriteti su ostanak mladih u ovom gradu, treba se riješiti nepotizma i načina vladanja 'a di je moj dio tu''', kazao je Zdeslav Benzon, kandidat za gradonačelnika Splita.

Vezana vijest

kisik respirator pacijent covid korona

''Mi smo nekad bili grad koji je imao zdravu ambiciju, kojeg su drugi gledali na način da su nam zavidjeli, a sad smo mi u poziciji da nam se podsmijehuju. Da smo u hrvatskim i europskim okvirima, kanta za napucavanje i upravo to moramo promijeniti. Ali bez zdrave ekonomske osnove i bez da sami sebi kažemo da ne moćemo živjeti na ovaj način, isključivo od trgovine i turizma, onda ćemo i napraviti prvi korak '', rekao je Goran Kotur, mogući kandidat za gradonačelnika Splita.

I tako je Željku Kerumu 6 mjeseci prije izbora otvoren put prema gradskoj vlasti. Svi rivali su u rasulu, sve su mu se karte otvorile, tako piše kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić. 

''Prvo se treba riješiti pandemije. Vrijeme je poniznosti. Vrijeme je tuge. Puno naših sugrađana je bolesno, puno ih je umrlo. To je najbitnije, a sve drugo je manje bitno. Ali unatoč svemu tome, grad mora funkcionirati, treba se pripremati, vidjeti kako će završiti ova bolest i krenuti u drugi dio razvoja grada Splita. To smatram za sebe i za svoju političku opciju'', rekao je Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika Splita.

''Prvo se treba riješiti pandemije. Vrijeme je poniznosti. Vrijeme je tuge. Puno naših sugrađana je bolesno, puno ih je umrlo. To je najbitnije, a sve drugo je manje bitno. Ali unatoč svemu tome, grad mora funkcionirati, treba se pripremati, vidjeti kako će završiti ova bolest i krenuti u drugi dio razvoja grada Splita. To smatram za sebe i za svoju političku opciju'', rekao je Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika Splita. 

Podsjetio je na 4 godine mandata koje je već odradio i tvrdi kako su građani jasno poslali poruku kako više ne žele eksperimente. 

''Osam godina je bilo eksperimenata, ako netko priča o razvoju i ekonomiji , treba biti ekonomist i znati raditi. Vrijeme eksperimenata je prošlo i siguran sam da građani to znaju i da će građani u petom mjesecu, na dan izbora, znati što im je činiti'', poručio je Kerum.

Kerum je i sam prebolio koronu.

''Teško je bilo, ali ne bi o tome pričao. Žao mi je mojih susjeda, dosta je njih u teškoj situaciji, a dosta je njih i umrlo. Treba se paziti poslije završetka korone ostaju posljedice i pitanje je dana kad opet može buknuti nešto novo'', poručio je Kerum. 

Vezana vijest

Željko Kerum

Pohvalio je Vladu i premijera Plenkovića, te je napomenuo kako se poslovi razvijaju. Smatra da u Splitu trebaju biti javni radovi kako bi ljudi koji bi inače otišli u inozemstvo ostali  u Hrvatskoj. Također je naglasio da se medicinsko osoblje treba adekvatno platiti 

''I onaj koji se razumije u medicinu da ljudima pomogne kao što je bilo 1990. kad je počeo rat, da dragovoljno netko tko zna nešto o medicini pristupi. Ne znači da mora davati injekcije, ali može vaditi kisik ili neke druge stvari raditi u bolnici'', rekao je Kerum. 

Zalaže se za to da se mobiliziraju hoteli, da se ne ide u šatore. 

''Puno je lakše bolesniku biti u hotelu koji ima opremu i grijanje, a država može donijeti odluku. Zašto bi se montirali šatori i netko se smrzavao?'',  zapitao je Kerum. 

''Građani će shvatiti tko im treba i oni će ga zaokružiti'', rekao je Kerum o lokalnim izborima. 

''Nemam ja konkurenciju. Narod mene hoće i ja sam s narodom. Sve što narod odluči ja ću prihvatiti. Ja imam obavezu se ponovo kandidirati. Ako narod kaže 'ok, budi naš vođa, završi što si započeo'', poručio je Kerum. 

Kaže kako bi se u novom mandatu fokusirao na javne radove i infrastrukturu. Tvrdi kako bi surađivao s lokalnim arhitektima na svemu. 

''Treba biti suradnja bez obzira tko je koje političke opcije, samo da mu je grad interes. Ali nažalost javlja se puno novih likova koji ne razmišljaju uopće o čemu pričaju niti znaju što je tema grada Splita'', smatra Kerum. 

Kaže kako bi surađivao s HDZ-om, te kako je bitna sinergija vladajućih na lokalnom i državnom nivou. 

''Moj stav i stil se zna. Kod mene je iskrenost na prvom mjestu'', poručio je Kerum. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!