Ostani doma
Novosti / Hrvatska

novi zakon

Vlasnici OPG-ova više neće moći koristiti vlastito sjeme: Bit će uništene stotine autohtonih sorti

Iz Ministarstva tvrde da će zakon proizvođačima olakšati život

Zbog novog zakona o sjemenu raste nezadovoljstvo hrvatskih poljoprivrednika. Prema njemu vlasnici OPG-ova više neće moći koristiti vlastito sjeme i prodavati plodove koje bi od njega dobili. I dok udruge ekoloških proizvođača upozoravaju da će se novim zakonom uništiti stotine autohtonih sorti, iz Ministarstva tvrde da rade korak naprijed, a ne unatrag. 

Novi zakon

Samo u ormarićima jednog OPG-a nalazi se više od 500 sorti sjemena povrća i raznog mirisnog bilja, no već u prvoj polovini 2021. sa stupanjem na snagu novog zakona o sjemenu većina će postati ilegalna. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Evo, ja konkretno imam 150 sorti mahunarki, imam OPG. Uzgajam i za vlastite potrebe, ali ako bi išla nešto prodavati u tom svom poslovnom subjektu smijem sijati samo ono koje ili sam kupila baš da je certificirano ili ako čuvam vlastito koje je na nekoj od sortnih lista. Čuvanih sorti je kod nas samo 27'', izjavila je Silvija Kolar Fodor, predsjednica udruge Biovrt - u skladu s prirodom.

A stavljanje nekog sjemena na listu čuvanih sorti dug je i složen posao. Iz Ministarstva, koje je ovih dana primilo žalbe nekoliko udruga, tvrde da će zakon proizvođačima olakšati život. 

''Bit će moguće naše autohtone sorte upisati na zasebnu sortnu listu i uzgajati i proizvoditi'', rekao je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede.

Vezana vijest

Krumpir

Isto tako, napravit će se i iznimke kod autohtonog sjemena koje će se na poljoprivrednim gospodarstvima koristiti isključivo za prehranjivanje obitelji. 

''Znači za one koji će proizvoditi male količine sjemena za vlastite potrebe, koji ga neće stavljati na tržište, za njih neće biti obaveza dorade'', kazao je Karalić.

Inače, u posljednje tri godine u Hrvatskoj su se povećale površine na kojima se sadi sjeme, no sveukupno proizvodnja je i dalje mala pa se većina sjemena uvozi. 

''Ono što se većinom nalazi na hrvatskom tržištu je kinesko ili talijansko sjeme prepakirano. Nema čuvanja, općenito nema sjemenarske proizvodnje'', rekla je Kolar Fodor.

Javna rasprava o novom zakonu je završena, a kako ministarstva i struka smatraju da je riječ o nečem neophodnom, male su mogućnosti da će se od njega odustati ili da će doživjeti veće promjene.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!