Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RAZORAN POTRES

Potres uništio katedralu i teško oštetio 20-ak crkvi, Košić za RTL: 'Velike su štete i ovo je ogromna nesreća'

'Bog nam govori kroz razne prigode, sigurno je da je i ovo rođenje dječaka jedan znak, znak života', kazao je Vlado Košić

U potresu su žestoko stradale sakralne građevine sisačke biskupije. U potpunosti katedrala i još šest crkvi.

A s vrlo velikim oštećenjima je još 20 crkvi o čijoj obnovi informacije donosi Ivana Ivanda Rožić koja je u RTL-u Danas razgovarala i sa sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Velike su štete i sve to je ogromna nesreća za sve nas vjernike. Kad nam stradavaju vjerski objekti i kad je među njima katedrala, onda nam to nije samo pitanje materijala koji se srušio, nego je to kulturno blago, a nama vjernicima simbol naše vjere, okupljanja, euharistija, sakramenata...", kazao je Košić i dodao:

"Želio bi ohrabriti sve. Primili smo i neprestano nas dobrotvori nazivaju i nude pomoć i vjerujemo da ćemo uz pomoć države i svojih sredstava i donacija uspjeti obnoviti. To neće biti kratka obnova", rekao je.

Statičari su na katedrali bili i zaključili da statika ne odgovara što je opasnost.

"Naša je biskupija dala stanove i otvorit će vrata za vjernike i dvoranu da nedjeljom mogu doći na misna slavlja koliko će to biti moguće, dok se ne ukloni toranj. To je teško, ali to je jedini put", jasno će.

O rođenju djeteta baš u Sisku i to nekoliko sekundi nakon ponoća, Košić kaže:

"Mi bismo trebali prepoznavati Božje znakove. Bog nam govori kroz razne prigode, sigurno je da je i ovo rođenje dječaka jedan znak, znak života. Ja vjerujem da će naš narod pronaći snage i iz ove teške situacije se podići kao feniks iz pepela", kazao je na kraju biskup Vlado Košić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!