Ostani doma
Novosti / Hrvatska

o obnovi

Ministar Horvat: Za dvije godine moglo bi se obnoviti do 3000 kuća, na stolu se našlo više prijedloga nove gradnje

Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati, rekao o sumnjama o gradnji nakon rata

Ministar Darko Horvat naglasio je da za dvije godine moglo bi se obnoviti do 3000 kuća, na stolu se našlo više prijedloga nove gradnje, među njima i montažne kućice.

"Bez obzira na tip gradnje radi će se na trusnom i vrlo aktivnom području. Seizmolozi tvrde da se trešnja neće smiriti u sljedeće dvije godine", rekao je Horvat. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što se tiče sumnji u obnovu kuća posije rata rekao je: "Postoji dokumentacija iz 1994. godine gdje piše tko je radio obnovu i sve se može vrlo jasno saznati. Ja neću ponavljati bombastične rečenice Čačića, sve se to nakon impulzivnih reakcija dođe na svoje mjesto, a Čačić bi malo kasnije rekao drugačije. Paušalna konstatacija da se sve srušilo nije istina, ali da su objekti odrađeni nekvalitetno da su novci poreznih obveznika krivo potrošeni to je istina".

Vezana vijest

Tehnix

Također je naglasio: "Svi ti pojedinačni projekti imaju dosta konkretnog materijala da naprave istražne radnje, do kraja dana trebali bi dobiti kapacitete proizvođača kontejnerskih kućica i vidjeti kako dalje, ide intenzivna izgradnja kontejnerskog smještaja kao privremenog smještaja. Do sutra arhitekti, statičari i inženjeri će imati podlogu te će morati u 3 dana napraviti nekoliko koncepta kako obnoviti stradala područja. Ako se odluče za tipska rješenja bit će vrlo brzo gotovi i s pripadajućim troškovnicima ide se u javnu nabavu, nakon svih tih koraka može se očekivati od 6. do 9. mjeseca da će biti prva lopata u obnovi".

Vezana vijest

Glina, potres

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba je pak naglasio kako zaključak sa sastanka na Građevinskom fakultetu nije donesen te da je to bio samo inicijalni sastanak kako bi se sve stavilo na papir. 

Za neuspjelu obnovu u Baniji, rekao je da to ne treba generalizirati, svaki pojedini slučaj treba ispitati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!