Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'PRITISAK NA STATIČARE JE VELIK'

Statičar i vatrogasac gostovali u RTL-u Danas: 'Na krovovima kuća našli smo minsko-eksplozivna sredstva!'

Gotov da nema dimnjaka na tom području koji nije oštećen ili uništen

Dodatna nevolja za stanovnike Petrinje nakon što su ostali bez krova nad glavom zbog potresa je vrijeme.

Koliko najava hladnog i lošeg vremena u gradu bez dimnjaka pogoršava situaciju znaju gosti RTL-a statičar Domagoj Buđarnija i Hrvoje Ostović, zapovjednik Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Petrinja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gotov da nema dimnjaka na tom području koji nije oštećen ili uništen.

"Uslijed potresanja i statike koja više nije sigurna, kako na objektima tako i na dimnjacima, opasnosti su višestruke. Od mogućnosti gušenja do koje može doći uslijed poroznosti dimnjaka, pogotovo oni koji su starije gradnje do požara koji mogu dodatno ugroziti stanovnike i prilikom čega može doći do ljudskih žrtava", rekao je Ostović.

Vezana vijest

Potres

Prilikom sanacija nalaze i na opasnosti iz Domovinskog rata.

"Nažalost kroz aktivnosti, a bilo je gotovo 2500 intervencija koje su vatrogasci odradili na terenu, uz sve ostale zadaće s ciljem pomaganja građanima Petrinje, u dva slučaja smo usred saniranja krovova i dimnjaka zatekli i minsko eksplozivna sredstva. Apeliramo da građani predaju takva sredstva ukoliko ih imaju, bez sankcija se mogu predati nadležnoj policiskoj upravi, ali i da nam prilikom sanacije daju informaciju o tome kako ne bi došlo do ozljede vatrogasaca", poručio je Ostović.

Uz vatrogasce su cijele dane na terenu i statičari kojima naknadni potresi srećom ne stvaraju veće probleme.

Vezana vijest

Renault iz Petrinje

"Povratne informacije s terena govore da taj naknadni potres nekako nije pogoršao situaciju. Nešto prijava ima, reagirali smo. Pukotine su se nešto proširile, ali ne značajnije. Znači, kuće koje su označene zelenom i dalje su u zelenom, one koje su označene crvenom - nisu zabilježene neke veće situacije da je stabilnost dalje narušena. Mi radimo svojim tempom i dalje po prijavama", izjavio je Buđarnija.

Ljudi u strahu od toga da će dobiti crvenu naljepnicu otežavaju posao statičarima.

Vezana vijest

Milan Orlić ravnatelj srednje škole Petrinja

"Moram priznati da je pritisak na nas na terenu vrlo velik, pogotovo u smislu dobivanja tih crvenih naljepnica, a htio bi naglasit da smo svi ovdje kolege statičari volonteri, da smo se odazvali na svoj poziv moralno i da svoj posao odrađujemo sukladno našoj metodologiji, znanju, stručnosti i objektivnosti. Stoga apeliram građane da ne stvaraju dodatno opterećenje kolegama na terenu jer ćemo odradit svoj posao stručno i nitko neće biti zakinut za naše mišljenje i nećemo nikoga oštetit. I zahvalio bi se još jedanput svim kolegama na terenu i pozivam ostale kolege koji se još možda nisu pridružili da se pridruže da završimo taj posao što prije", poručio je Buđarnija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!