o prehrani stradalog stanovništva
Kuharski šef Mate Janković za Direkt: Koliko mi je poznato nitko od države nije dobio ništa od infrastrukture
Do 7. siječnja bili smo prepušteni sami sebi i žicanju svojih dobavljača
Zadnjih je dana je bilo i dosta nesmotrenih izjava vladajućih političara i raznih stožeraša, od toga da dobrovoljci previše kuhaju, da ne može hranu svatko dobivati, da će to sad država od njih preuzeti, da je to državni Pleter mogao raditi od prvog dana, da su oni zapravo pod okriljem Crvenog križa, to je onda izazvalo i dosta ogorčenja kod samih volontera, kuhara i ugostitelja.
Jedan od njih je i poznati šef Mate Janković, koji je sa svojim kolegama u Petrinji i Zagrebu od prvog dana potresa pripremao hranu, a bio je gost u RTL Direktu.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Posljednjem ispraćaju jednog od najboljih hrvatskih rukometaš, ali i uglednom rukometnom stručnjaku uz neutješnu obitelj, prisustvovali su brojni prijatelji i suigrači, predstavnici klubova, osobe iz javnog života...
-
Efekt trošarina bit će 300 milijuna kuna do kraja godine
-
"Intencija je da se od 1. ožujka omogući rad terasa i otvorenih prostora ugostiteljskih objekata", rekao je premijer Plenković
Dosta ste bili ogorčeni ovim nekim izjavama, zašto i zbog čega?
Mi zapravo nismo ogorčeni s činjenicom da pomažemo jer smo došli pomagati, ali ogorčeni smo s činjenicom da smo u jednom vremenskom periodu primjetili da nam nitko ne dolazi zamijeniti naša radna mjesta, a da Crveni križ je uključen - od nekog dana, da država je stavila na raspolaganje svoje robne zalihe isto - od nekog dana, točnije 7. siječnja, a do tada smo bili prepušteni sami sebi i žicanju svojih dobavljača.
Doslovno smo mi zvali mesnice, dobavljače i žicali osobno hranu.
Udruga i ljudi s kojima surađujem počeli smo kuhati s Medakom tri sata nakon potresa, nakon što došli Medakovi zaposlenici mi smo se snalazili u restoranu Apetit i nakon toga otvorili vlastitu lokaciju u Sisku. Mi nismo dobili donaciju od Crvenog križa, mi smo kuhali s privatnim donacijama i tako ćemo i nastaviti i dalje, sve ima papirnati trag.
Jesu ugostitelji dobili od vojske i države neku podršku?
Koliko mi je poznato nitko od države nije dobio ništa od infrastrukture, bio je jedan vojni kamion kojem se više možete smijati nego ima nekakve koristi od njega.
Medved rekao da je Pleter bio tamo i da je mogao preuzeti
kuhanje, ali da ste vi bili ondje. Kako to
komentirate?
Super da tako razmišlja, mislim to nije u redu. Ako
država ima firmu koja se bavi kuhanjem onda ne smije dopustiti da
mi kreiramo sustav, trebalo se onda sve organizirati i staviti
punktove i poljsku kuhinju, a ne da onda volonteri, navijači i
neki odrpani kuhari to rade i organiziraju sve. A ne da
mi prvi dođemo, onda krenu svojatanja i onda nam se zahvali ali
vrlo politikantski, onda se kaže da smo kuhali s nečijim
namirnicama... Sada u ovom trenutku treba prekinuti takav
odnos.
Ja kao niti jedan ugostitelj ne želi ovakvu igru, kao što smo
gospodski ušli tako ćemo se zahvaliti, tko hoće će nastaviti
kuhati, mi ćemo i dalje pomagati koliko ćemo moći.
Isto tako javnosti treba reći da sustav ne postoji, vidjeli ste
na primjeru a ne možete preko leđa ugostitelja tražiti nekakve
promjene, sustav je mijenja parlamentarnim izborima svake četiri
godine.
Kako sve ovo komentirate, sada dolazi državna firma koja će naplaćivati nešto a vi do sad volontirali, a nikoga od ugostitelja iz tog područja nisu uključili ne bi li tako trebalo?
U idealnom svijetu to bi tako funkcioniralo, ali ovo nije idealan svijet. Dok ima volontera, ljudi koji će donirati i potrebe mi ćemo pokušavati pomagati.
-
Tabloid
Da Albina Grčić podržava rad svojih kolegica, otkrili smo sasvim slučajno ispod velikog hita Nike Turković "Boje", kada smo među prvim komentarima ugledali i onaj Albinin.
-
Život
Korizmeno razdoblje mnogi će iskoristiti kao priliku za češću konzumaciju ribe, iako je ta hvaljena namirnica zbog svojih brojnih blagodati idealna za prehranu tijekom cijele godine. Pritom su ponekad slatkovodne ribe nepravedno zapostavljene u odnosu na morske, no za to zaista nema razloga jer su obje vrste bogate proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u zaštiti krvožilnog sustava.
-
Show
U srijedu navečer u showu 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' vodila se žestoka borba timova, a svaka paralelna jedinica imala je određenu tehniku kuhanja koju je trebala ispuniti. Unatoč početnim problemima pred žiri su stigla vrlo solidna jela.
-
RTL PLAY
-
Sportnet
-
Buzzara
Snimka iz Slovenije jedne vožnje osvojila je društvene mreže i profile tamo, ali i u svim okolnim zemljama, pa i kod nas. Prikazuje čovjeka koji juri autocestom brzinom većom od 160 kilometara na sat, a onda se ispred njega odjednom ukaže ikona jugoslavenske autoindustrije:
Reci što misliš!