Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Obrazovanje u doba korone

Ministar Fuchs objavio tko će u školu, a tko na nastavu od kuće: Za neke učenike idu i pojačane epidemiološke mjere

Prvo polugodište započelo je 7. rujna, a drugo će započeti 18. siječnja

U vremenu pandemije, pitanje škole muči roditelje i đake i više nego uobičajeno. Prvo polugodište započelo je 7. rujna, a drugo će započeti 18. siječnja. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs sastao je s s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima stožera civilne zaštite i dogovorio detalje nastave u novom polugodištu.

''Na Nacionalnom stožeru smo iskomunicirali ono za početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme Državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske provodi u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja", rekao je Fuchs.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bit će pojačane epidemiološke mjere za učenike koji završavaju srednju školu. 

"To znači da će se moći održati veća distanca između učenika i s time mislimo da smo itekako smanjili moguće širenje epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih", izjavio je ministar.

Vezana vijest

Škola

Ministar je komentirao kako su brojke novozaraženih za sada dobre i ako se nastave, uz mjere cijepljenja, vjeruje kako će ubrzo svi učenici ponovo biti u školama.No kako
zbog pažljivog pristupa trenutno idu s ovakvom koncepcijom nastave. 

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, Fuchs je rekao da bi bilo loše da se djeci pruži prihološka pomoć i da još razgovaraju je li moguće do kraja ispoštovati planirenu varijantu ili će u nekim školama biti potrebno osigurati i odgodu početka nastave.

"To u prvom redu ovisi o informacijama koje ćemo dobiti od osnivača", kaže Fuchs. 

U školama te županije koje nisu zahvaćene katastrofom nema razloga da škola ne krene kao i u drugim krajevima Hrvatske, kaže ministar. 

"Ne bi bilo dobro da se nastavi s komuniciranjem prema van da su djeca nekakvi superširitelji. Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav osjećaj krivice", kaže Fuchs. 

Za one učenike koji imaju problem s internetom, ministar je najavio da će biti osigurane SIM kartice. Nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo je to područje, otkrio je Fuchs

Za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja preuzet će Ministarstvo sve troškove participacije za smještaj.

"Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja oslobode kompletno plaćanja. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga", rekao je Fuchs.

Ministar je jučer razgovarao s svim županima i sve županije će krenuti s nastavom 18. siječnja. 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!