Ostani doma
Novosti / Hrvatska

zahtijevaju akciju

Šteta nastala nakon potresa u Petrinji, brine i roditelje u Zagrebu. Strahuju da škole nisu sigurne: 'Prestanite s nebitnim, estetskim ulaganjima'

Nakon sastanka s pročelnikom za obrazovanje, dogovoreno je da će grad s rizičnih zgrada u blizini škola ukloniti sve potencijalno opasne dijelove

Šteta nastala nakon potresa u Petrinji, brine i roditelje u Zagrebu. Strahuju da su škole koje su stradale u potresu u ožujku sada dodatno oštećene. 

Nakon sastanka s pročelnikom za obrazovanje, dogovoreno je da će grad s rizičnih zgrada u blizini škola ukloniti sve potencijalno opasne dijelove. Na nekim mjestima postavljat će se i nadstrešnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pet dana- toliko je ostalo do početka nastave u drugom polugodištu, a isto toliko vremena imaju u Zagrebu da osiguraju siguran put i boravak djece u školama. 

Vezana vijest

Uklanjanje oštećenja

Peticiju je potpisalo više od 2 i pol tisuće roditelja zagrebačkih učenika, a nakon sastanka u gradskom uredu za obrazovanje zadovoljni su. 

''Dogovoreno je da će se očistiti sve zgrade koje su problematične zbog urušenih dijelova, za zgrade koje su još problematičnije kod njih će biti građene nadstrešnice'', rekla je Petra Švarc iz Inicijative roditelja za siguran put do škole.

Dogovoreno je i da će uvid u dokumentaciju o pregledima statičara i sigurnosti škola biti dostupan svima.

Vezana vijest

SDP

Iz ureda za obrazovanje poručuju - škole su sigurne

Da sva sva djeca imaju pravo na obrazovanje, ali i na sigurnost u školama upozorila je i Inicijativa roditelja za Osnovnu školu Jure Kaštelana sa zagrebačke Savice.

''Neovisno o potresima škola je u lošem je stanju, dotrajala, seizmički nema dovoljnu otpornost, dotrajali su zidovi, prozori, ima azbestni krov i sve je to ono što brine nas kod slanja djece u školu, a nakon potresa nas brine još i više'', rekla je Kristina Bunčić.

''Prestanite s nebitnim, estetskim ulaganjima, počnite ulagati u vrtiće i škole. Želimo da naša djeca idu u sigurne škole i ne želimo biti prisiljeni slati ih u nesigurne škole'', kazala je Kornelija Bojanić.

Vezana vijest

Marko Trzun

Iz zagrebačkog ureda za obrazovanje poručuju nakon zadnjeg potresa statičari su pregledali više od 80 objekata i uvjeravaju škole su za učenike sigurne. 

''Potres koji je prošle godine u ožujku pogodio Zagreb i prouzročio štetu na brojnim školama i da ubiti na svih tih 161 objektu koje smo obnovili nema sada novih oštećenja od novog potresa što znači da smo dobro obnavljali'', rekao je pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

U školske klupe od ponedjeljka vraćaju se učenici nižih razreda ali i maturanti. Iz Sindikata hrvatskih učitelja upozoravaju sigurnost djece treba biti na prvom mjestu osobito u područjima koja su stradala u potresu. 

Vezana vijest

Zagreb

''Mi sad živimo u izvanrednoj situaciji i tamo gdje sigurnost nije na dovoljno visokoj razini definitivno bi trebalo doći do online modela, a u područjima pogođenim potresom definitivno do odgode'', rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

Za one koji će se u ponedjeljak u školske klupe vratiti nastava bi mogla početi vježbama evakuacije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!