Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Jer svirati se mora'

Država financira koncerte s 5 milijuna kuna, glazbenicima ne ide niti jedna lipa

Ministarstvo kulture i Hrvatska glazbena unija su na natječaju koji se zove "Jer svirati se mora" odlučili podijeliti 5 milijuna kuna.

Ne bi vjerovali ali, u pandemijskoj 2021. bit će čak i koncerata.

Gibonni, Grašo i Prljavo Kazalište u Puli, Thompson u splitskoj Areni, Parni Valjak u Areni Zagreb. Na turneju ide i Josipa Lisac, Hladno Pivo, 4 koncerta održati će Goran Bare.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupno 166 koncerata, više nego što ih je bilo u nekim godinama prije pandemije. U čemu je tajna sad se vi pitate kad znamo da se koncerti pod ovakvim epidemiološkim mjerema glazbenicima uopće ne isplate? Tajna je kao i uvijek u državi koja će ih financirati.

Ministarstvo kulture i Hrvatska glazbena unija žele poticati koncerte tijekom pandemije, pa su na natječaju koji se zove "Jer svirati se mora" odlučili podijeliti 5 milijuna kuna za koncerte. Prljavci će tako dobiti 300 tisuća kuna, kao i Petar Grašo, Parni Valjak i Toni Cetinski.

Vezana vijest

banija

Prozivke su odmah krenule 

Pa su odmah krenule prozivke, zašto bi zvijezde dobivale takve iznose. Ali glazbenici tumače da novac uopće ne njima, nego menadžerima, organizatorima, svima koje je kriza oštetila, ali i da na koncertima u publici ne smije biti puno ljudi pa koncert bez potpore ne može biti isplativ. 

"Broj koncerata koje je komisija odobrila je 166 u ukupnom iznosu 5 milijuna i 226 tisuća kuna", kaže izvršni tajnik Hrvatske glazbene unije Andrej Babić te dodaje: "Te cifre su namijenjene isključivo produkciji, a ne honorarima glazbenika. Glazbenicima ne ide niti jedna jedina lipa. Oni će kroz ulaznice pokušati ostvariti dio prihoda. kažem dio prihoda zato što je to duplo manje nego što je bilo prije. Zato što su kapaciteti gdje će se odvijati koncerti, u dvoranama, smanjeni zbog odluke stožera."

"Ta sredstva su čak u samom natječaju uvjetovana da se ne smiju koristiti kao honorari glazbenicima. Dakle to je pomoć koja se dodjeljuje producentskim kućama, vlasnicima razglasa, rasvjete, dvorana da li je to grad ili ne znam tko", rekao je Tihomir Fileš iz Prljavog kazališta

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!