Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nije šala, valja pripaziti

U Hrvatsku stiže polarni val, HZJZ izdao upute: 'Ne boravite dugo na hladnom, pazite na starije osobe'

U Hrvatsku stiže polarni val, HZJZ izdao upute: 'Ne boravite dugo na hladnom, pazite na starije osobe'
Zarko Basic/PIXSELL

Hladnoća će tako u drugom dijelu tjedna, osobito noćna i jutarnja biti sve opasnija

Danas će oblaka biti sve manje, ali u početku još može ponegdje u gorju, u Posavini ili Podravini zalepršati pokoja pahulja. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni u Slavoniji, a na moru će ponegdje biti i pojačan, prema otvorenome i jak. 

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima razvedravanje, ubrzo već i pretežno sunčano, a uz slab vjetar bit će i malo manje hladno nego jučer. Temperatura oko 2°C, rijetko i 3°C.

Vezana vijest

Platak snijeg

U Slavoniji, Baranji i Srijemu tek malo više oblaka, ali i dalje je to većinom sunčano. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, a temperatura malo viša od jučerašnje, oko 2°C iznad nule. 

U Dalmaciji poslijepodne sunčanije uz jačanje bure i tramontane, no ne i na krajnjem jugu gdje u zaobalju uz povremeno više oblaka postoji mala vjerojatnost za pokoju pahulju ili slabu susnježicu, možda i duž same obale. Temperature bez veće promjene, ali će se činiti hladnije, osobito na vjetru. 

Na sjevernom Jadranu dosta sunca i vedrine, razvedravat će se čak i u Gorskome kotaru, do večeri i Lici. No pojačat će bura i tramontana. Temperature između 6 i 10°C na moru, dok u gorskim predjelima ostaju oko nule.

Idućih dana na kopnu i moru sve hladnije

Na kopnu idućih dana sve izraženija hladnoća, osobito u noći i ujutro, a dojam hladnoće dodatno će pojačavati sjeverni vjetar. No, bit će to barem djelomice sunčano vrijeme, pravo zubato sunce. Malo novog snijega, koji centimetar, se uz prolazno više oblaka očekuje u četvrtak prijepodne te opet potkraj tjedna. I na moru sve hladnije uz sve izgledniji jutarnji mraz i prema jugu, osobito u dane vikenda. Najoblačnije i najvjetrovitije u četvrtak, snježnih pahulja nošenih olujnom burom i tramontanom može biti u podvelebitskom primorju, ali i uz samu dalmatinsku obalu. Nakon toga sunčanije, a nove slabe oborine moguće početkom idućeg tjedna.

HZJZ izdao upute za vrijeme ledenog vala

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

"Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Kapa, šal i rukavice! Pripazite na odjeću i obuću

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice. Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Brinite o starijim osobama

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Ukoliko dobijete simptome hipotermije ili ozebline...

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!