Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Ne rade svoj posao

Prijatelji životinja prozvali veterinarsku inspekciju: 'Srce boli kada vidite ostavljene pse zavezane u ruševinama da uginu u mukama'

Prijatelji životinja prozvali veterinarsku inspekciju: 'Srce boli kada vidite ostavljene pse zavezane u ruševinama da uginu u mukama'
Marin Tironi/PIXSELL

Državnom inspektoratu poslali dopis u kojemu traže da čim prije organizira obilazak veterinarske inspekcije po kućama

Iz Udruge Prijatelja životinja ustvrdili su u srijedu kako u područjima pogođenima potresom životinje pate te da veterinarska inspekcija nije provjerila stanje na terenu. 

Pojedinci zato pokušavaju pomoći kako najbolje znaju kada zateknu životinje u nevolji, istaknuli su iz te udruge.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Smatramo da je veterinarska inspekcija već trebala obići sva kućanstva na područjima pogođenima potresom i organizirati veterinarsku i svaku drugu pomoć za životinje, trudne kujice i ostavljene mačiće i štence, gladne i žedne životinje na lancima, prepuštene patnji i sporom umiranju", priopćili su Prijatelji životinja.

Izvijestili su da su Državnom inspektoratu poslali dopis u kojemu traže da čim prije organizira obilazak veterinarske inspekcije po kućama.

Vezana vijest

psi

Pisali su, dodali su, i Ministarstvu poljoprivrede apelirajući na konkretnu financijsku i logističku pomoć za kastraciju pasa i mačaka te mikročipiranje i cijepljenje pasa te za privremeno zbrinjavanje životinja dok se ne ispune uvjeti da se ljudi na tom području o njima ponovno mogu brinuti.

"Mnogo je životinja koje su ostavljene bez hrane i vode na lancima, a da za njih nije zatražena pomoć, nego ih volonteri i udruge slučajno nalaze dok obilaze stradala područja zbog isporuka donacija", istaknuli su.

Sve važne informacije o onima koji nude i traže pomoć ažuriraju se na stranici www.prijatelji-zivotinja.hr/potres te se ondje mogu pronaći informacije o tome tko sve treba pomoć i kakvu vrstu.

Vezana vijest

Neodoljiv, mazan i pun ljubavi, lisac Odi postao je miljenik obitelji: 'Dok smo god živi, nek živi tu'

Nekoliko su puta, kažu, preko društvenih mreža apelirali da se na terenu ne puštaju panično psi s lanaca jer se mogu međusobno napadati, završiti pod automobilom ili stvarati nekontrolirane čopore te da se životinje koje privremeno zbrinu upisuju u bazu na www.suza.hr i prijave nekom od skloništa kako bi bile upisane u Jedinstveni informacijski centar.

Napomenuli su kako udruge, skloništa i pojedinci čine sve da se pomogne svim životinjama liječenjem i privremenim ili trajnim zbrinjavanjem, a na teren je dosad dostavljeno sto tona hrane za životinje.

Srce boli kada vidite ostavljene pse zavezane u ruševinama da uginu u mukama, a neki drugi psi spašavaju ljude iz ruševina, kažu Prijatelji životinja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!