Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gostovao u RTL-u Danas

Milanović nije oduševljen idejom javnih radova! Aladrović za RTL: 'Irelevantno je mišljenje predsjednika...'

'Relevantno je što misle gradonačelnici i načelnici i predstavnici lokalne vlasti', kaže ministar

O prvom konkretnom paketu pomoći gospodarstvu potresom pogođenog područja RTL-ov reporter Ilija Radić doznao je od ministra rada Josipa Aladrovića.

Vezana vijest

ćorić i aladrović

Podsjetimo, Aladrović se u utorak na potresom pogođenom području, zajedno s ministrom Tomislavom Ćorićem, satao s poduzetnicima te su predstavili modele pomoći tvrtkama Sisačko-moslavačke čije je poslovanje otežano ili zaustavljeno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mjere za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna po zaposleniku smo proširili na potresom pogođena područja uz smanjenje kriterija odnosno izuzimanje kriterija pada prihoda. Na taj način smo osigurali 160 milijuna kuna za očuvanje radnih mjesta i gospodarske aktivnosti, za sve one poduzetnike s ovog područja koji su imali materijalne štete vezane za sam potres", rekao je tom prilikom Aladrović.

Predsjednik nije oduševlejn idejom javnih radova. Što će ti ljudi raditi?

Irelevantno je mišljenje predsjednika. Relevantno je što misle gradonačelnici i načelnici i predstavnici lokalne vlasti. Mi smo se drugi damn nakon potresa s njima konzultirali. Kada službe na terenu odu. postojat će potreba za različite radove za štetu koji je nanio potres, Jučer smo razgovarali sa Županom Žinićem i gradonačelnikom Petrinje, Ta mišljenja su nam relevantna. 

Gradonačelnica Siska, s druge strane, tvrdi da je potpora spora?

Očekivao sam da ću njeno mišljenje vidjeti jučer u Sisku na sastanku  s gospodarstvenicima na koji smo došli ministar Ćorić i ja s konkretnim mjerama. Mišljenje gradonačelnice u ovom slučaju je irelevantno.

Činjenica jest da u Hrvatskoj nedostaje radne snage, pogotov u građevini. Gdje ćemo pronaći te radnike?

Građevina ima svoj pozitivan ekonomski ciklus. Radit ćemo i na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji nezaposlenih i nadamo se da ćemo iz tog bazena nezaposlenih uspjeti zaposliti prvenstveno ljude za obnovu Sisačko- moslavačke županije.

16 milijuna za nova zapošljavanja, 10 puta više milijuna kuna za plaće. Odakle stiže taj novac?

Što se tiče izvora sredstava, veći dio je osiguran programom Europske unije. Mi smo za cijelu Hrvatsku povukli sredstva od 2,2, milijarde kuna, a jedan dio ide za Banovinu Kada govorimo o  16 milijuna kuna to je naša projekcija za prva dva mjeseca. to je naš procjena. Bit će još niza gospodarskih mjera. to nam je u postpotresnoj fazi novinu izrazito bitno i fokus Vlade je na tome. 

Koliko dugo možemo financirati koronamjere?

Što se tiče radnih mjesta, imamo sredstva za siječanj i veljaču. Mjera skraćenog radnog vremena je za cijelu godinu, a ako bude bilo potrebe reagirat ćemo, ali nju možemo utvrditi tek u veljači kada vidimo epidemiološku situaciju. 

Tuže se ugostitelji i poslodavci da mjere kasne

Imali smo situaciju da smo širili mjere. Postoji tehnička pretpostavka da može kasniti za pojedince zbog tehničkih stvari, mali HZJZ je 369 milijun kuna isplatio za studeni, a onima kojima to nije isplaćeno, bit će do kraja tjedna. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!