Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Država poslala ugostitelje kući

Kuhari volonteri odlaze iz Petrinje, zašto sada ne bi kuhali lokalni ugostitelji? Zato jer ih nitko nije ništa pitao

Ništa više što se raspodjele hrane tiče neće se događati u centru Petrinje

Nakon dva tjedna i više od 150.000 skuhanih obroka za potresom pogođene stanovnike Banije i Banovine - kuhari i ugostitelji volonteri se povlače s terena.
U Petrinji su skuhali posljednji ručak - chilli con carne, a u međuvremenu je kuhanje u potpunosti preuzela državna tvrtka Pleter. Pleter će svaki topli obrok državi naplaćivati 23 kune. Za sada državi ne pada napamet da nešto od tog posla prepusti onima koji su ga dosad radili besplatno.

Kuhari volonteri koji su samo par sati nakon razornog potresa stigli u Petrinju - u gradu više nisu potrebni, njihov posao je preuzela državna firma. Za Petrinjce sumnje nema - sve što je od prvog do 15-og dana 500-tinjak kuhara ovdje napravilo herojski je čin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Oni su spasili stvar jer da njih nije bilo ja ne znam kako bi ljudi preživjeli", kazao je Goran Gračanin iz Petrinje.

"Meni je žao jer su se ljudi stvarno potrudili, dali su si truda i bili su fenomenalni", kazala je Višnja Rakić iz Petrinje. 

Fenomenalan je, kažu oni, osjećaj da su mogli pomoći. S guštom su radili po 10 pa i više sati dnevno.

"U ovakvim teškim situacijama, u ovom vremenu kakvo je, vremenskim okolnostima kakve jesu, što grije čovjeku dušu nego topli obrok? A to nam je bila najveća poanta", poručio je Robert Žmire, kuhar iz Trogira. 

"Odlazimo odavde malo je tužno. Ali eto, nadamo se da će sve dalje biti dobro, da će ljudi dobivati svoju hranu", kazao je Matija Pintać, kuhar iz Zagreba.

Ali već od ponedjeljka se po društvenim mrežama i portalima u Pleterovim jajima traži dlaka.

Vezana vijest

Pleter

Pa se prigovaralo rižotu, pa je grah bio zagoren, pa je imao premalo mesa. Danas se uspoređivao grah s kobasicama kojeg su spremili volonteri, s državnim krpicama sa zeljem i pohanom piletinom. Sve to pogađa one koji kuhaju za Pleter.

"To su 90 posto krive informacije. Tipa i za onu famoznu sliku rižota koju ne znam od kud je došla. I mi tu isto radimo i nama su nastradale kuće i tu smo od prvog dana" pojasnio je kuhar Saša Gačić. 

Obroke kuhara volontera Crveni križ još je danas razvozio i ljudima po selima.

Svi i o hrani i o dostavljačima samo u superlativima.

"Na nivou, ne Europe, nego svijeta. Stvarno se nemamo na što požaliti. Svaki dan netko dođe, nema dana, i to i hrana i odjeća, sve", rekla je Stana Turajlić iz Klinca.

Jedna ekipa na terenu je od sedam ujutro do večeri, kažu nema gdje nisu hranu nosili u krugu od 60 kilometara od Petrinje. Bili topli obroci od volontera ili od Pletera, za njih se ništa ne bi trebalo promijeniti.

Vezana vijest

Grupna fotografija kuhara volontera uoči odlaska iz Petrinje

"Sva hrana dolazi na centralni stožer u Petrinji, tamo je dobivamo, stavlja nam se u kombije i mi idemo na punktove koje je gdje raspoređen taj dan. Tako da ništa se nije mijenjalo, imamo za sutra već iste lokacije koje smo imali danas, znači promjena nema zasad", rekao je Kristijan Omašić iz Hrvatski crvenog križa.

No, promjena bi zato trebalo biti u raspodjeli daljnjeg posla oko kuhanja.

Rekao je to sam predsjednik Republike, nazdravljajući s odlazećim kuharima u Petrinji, i govoreći dosta oštro o Pleteru, iako firmu vodi njegov savjetnik Marijan Mareković.

"Pleter je zaštićen kao lički medvjed, tako da 90 posto svog posla radi s državom, rade i na tržištu, i ja bih u ovoj situaciji bio sretniji da taj posao rade sisački i petrinjski ugostitelji, koji ionako ne mogu raditi zbog korone, i koji bi s tih 20, 30 kuna za obrok, mogli platiti svoje radnike, konobare i kuhare koji već tjednima ne rade", izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

"Mi to nismo ni u jednom trenutku isključili. I ja sam to rekao već u nekoliko navrata", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved.               

Iako ih ima, a mnogi i pomažu od prvog dana, zainteresirane petrinjske ugostitelje još nitko nije pitao. U ovom restoranu, kaže njegov vlasnik, dnevno mogu skuhati i više od tisuću obroka.

"Svakako se petrinjski ugostitelji trebaju uključiti u to, na kraju krajeva mi ostajemo ovdje. To je naš grad, naši ljudi i njima treba pomoći i pružiti im topli obrok. Mi trebamo raditi, tu smo da radimo ono što znamo", vlasnik ugostiteljskog objekta Tomislav Polanšek.

Vezana vijest

Kućica, Petrinja

Raditi, dakle, žele mnogi, a otići malo tko. Još večeras bilo je gužve na trgu u centru Petrinje gdje se do danas kuhalo.

Upravo u ovim trenucima dijele se zadnje porcije iz jdnog food trucka koji je ovdje u centru Petrinje stoji od doslovce nekoliko sati nakon razornog potresa od prije 15 dana. Sve ostalo na trgu već se polako rasprema, i sve će biti uklonjeno tijekom večeri ili noći, ništa više što se raspodjele hrane tiče neće se događati u centru Petrinje. Sve se seli na lokaciju otprilike kilometar izvan grada na jednom rukometnom igralištu.

Lokacija je ionako manje važna. Puno je važnije da od sutra na ovom, novom mjestu sve funkcionira jednako glatko kao kad su kuhali volonteri, i da nitko na Baniji ne ostane gladan.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!