Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'NISAM TRAŽILA'

RTL doznaje! Povjerenstvo Akademije zna tko su zlostavljači-profesori: 'Da, imamo imena'

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta

"Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju (…). Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija... ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju... i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud... ali sam bar progovorila...".

Ovo je bolno priznanje glumice Dore Lipovčan. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A progovoriti je najvažnije! U manje od 24 sata Zagrebačka je akademija zaprimila preko 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora.

"Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije", rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Kod mene kao muškarca to izaziva jedan, možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošakatat' s takvim tipovima", kazao je redatelj Zrinko Ogresta. 

Iz akademije i dalje pozivaju studente da skupe hrabrost i prekinu šutnju - da prijave zlostavljače povjerenstvu u kojem sjedi i studentica Martina.

Vezana vijest

Zlostavljanje, ilustracija

"Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti", rekla je studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović. 

U isto vrijeme broj novih svjedočanstava na Facebook stranici NISAM TRAŽILA nezaustavljivo raste.

"Ja osjećam kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina odgovornost jer to nisam vidjela, jer to nisam znala", podijelila je Perković Gamulin. 

"To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom - nemam pojma, teško mi je unaprijed reći bilo što", izjavio je Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta.

Vezana vijest

Dora Lipovčan

"Nisam imala sama takva iskustva, ali znam puno ljudi koji su imali tako da mislim da uvijek treba vjerovati ljudima koji imaju nekakva svjedočanstva", kazala je studentica dramaturgije Ema Kliman. 

"Hvala Bogu da se napokon krenulo nešto oko toga pokretati, jer to očito traje već godinama i godinama unazad", poručio je student glume Vid Ćosić. 

Jer svi poručuju - ne znači ne. I ako to zlostavljači i nasilnici ne mogu shvatiti – na institucijama da odrade svoj dio posla.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!