Ostani doma
Novosti / Hrvatska

lavina svjedočanstava

Nakon šokantne ispovijesti srpske glumice o seksualnom nasilju, i žene u Hrvatskoj prekinule su svoju šutnju

Priznanje je to koje je pokrenulo lavinu mučnih svjedočanstva glumica iz cijele regije

Nakon šokantne ispovijesti mlade srpske glumice da ju je silovao profesor glume - danas je u Beogradu iskaz dala još jedna od djevojaka koje su ga prijavile.

Priča je to koja je pokrenula lavinu, pa su mnoge žene i u Hrvatskoj prekinule šutnju. No, i dalje stidljivo, a kako i ne bi kad je praksa naših sudova izricanje minimalnih kazni. Zato ministar pravosuđa najavljuje promjene. 

Pokrenuta je lavina

U pratnji odvjetnika, ali i uz čvrstu ruku oca, srpska glumica Iva Ilinčić napravila je ono što je mnogim žrtvama najteže. Ispitivanje je teško podnijela, kao i njezina kolegica Milena Radulović.

Vezana vijest

Dora Lipovčan

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Sama činjenica da je iskaz Milena davala pet punih sati jasno govori i laiku da je do detalja rekla sve ono kroz što je prošla i što je doživjela'', rekao je odvjetnik Milene Radulović Jugoslav Tintor.

Priznanje je to koje je pokrenulo lavinu mučnih svjedočanstva glumica iz cijele regije. Osnažilo je to mnoge žrtve i iz Hrvatske.

''Dobili smo određeni broj poziva upravo motiviran time što su žene u javnosti govorile o svom iskustvu seksualnog nasilja'', rekla je Marijana Senjak, psihoterapeutkinja Ženske sobe.

Vezana vijest

depresija, tuga, zlostavljanje

S druge strane, praksa sudova je da daju minimalne kazne, pa tako žrtva više vremena provede povlačeći se po sudovima nego silovatelj u zatvoru.

I Ministarstvo je svjesno problema

''Stvaramo jednu poziciju počiniteljima gdje se oni očigledno odlučuju raditi takva kaznena djela smatrajući da neće biti prijavljeni, a ako i budu prijavljeni vjerojatno će biti oslobođeni i zbog protoka vremena'', rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

''Mi radimo na način da ne štitimo ženu koja je preživjela nasilje, da ne sankcioniramo počinitelja koji je to počinio, dakle - što radimo? Ne možemo tako dalje!'', kazala je Neva Tolle iz Autonomne kuće Zagreb.

Svjesni su problema i u ministarstvu.

Vezana vijest

Zlostavljanje, ilustracija

''Da žrtve ne prolaze traumu na tim suđenjima i ići ćemo u tom smjeru da ograničimo trajanje tog postupka i da suci u određenom vremenskom ruku moraju donijeti presudu'', rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

''Ako strogo kaznimo takvo ponašanje onda šaljemo poruku svim ljudima koji na sličan način razmišljaju da im se takvo ponašanje ne isplati, jer će dugo završiti u zatvoru'', rekla je Bezbradica Jelavić.

Svi se slažu u jednom - još se puno toga može i mora napraviti, kako bi sve žrtve dobile pravu zaštitu!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!